Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Woonbeschermingsverzekering

Een woonbeschermingsverzekering is bedoeld om uw maandelijkse hypotheeklasten tijdelijk op te vangen wanneer u deze zelf even niet meer kunt betalen. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos wordt. U kunt er voor kiezen aan het begin van de looptijd in één keer een bedrag te betalen, of u kunt maandelijks een premie voor deze verzekering betalen.

Voordat u een dergelijke verzekering afsluit, is het aan te raden na te gaan hoe hoog uw inkomen is als u arbeidsongeschikt of werkloos zou worden.
Via de inkomenwijzer op de website van het ministerie kunt u nagaan welke invloed arbeidsongeschiktheid heeft op de hoogte van uw inkomen. Op de website van het ministerie SZW kunt u nagaan hoe hoog uw inkomen bij werkloosheid is.

Het is verstandig een woonbeschermingsverzekering af te sluiten wanneer u tot de conclusie noemt dat u uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen wanneer u werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Een andere optie is het zoeken van een goedkopere woning.

Een arbeidsongeschiktheidspremie kunt u in de meeste gevallen beter niet als aftrekpost gebruiken. Doet u dit wel, dan moet u bij een eventuele uitkering belasting over deze uitkering betalen.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een woonbeschermingsverzekering

Bij het afsluiten van een woonbeschermingsverzekering is het aan te raden te letten op de volgende punten:
  • Hoe lang is de  looptijd van de verzekering bij arbeidsongeschiktheid?
  • Wat is de maximale uitkeringsduur bij arbeidsongeschiktheid?
  • Bij welk percentage arbeidsongeschiktheid krijgt u een uitkering?
  • Hoe bepaald men voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent? Het is het meest gunstig als de verzekeraar bij de beoordeling hiervan uitgaat van werk dat aansluit op uw huidige werkervaring.
  • Welke uitsluitingen hanteert de verzekeraar?
  • Betaalt uw werkgever uw loon gedurende het eerste ziektejaar volledig door? Dit is van invloed op de keuze voor uw eigen risico periode. 
  • Heeft u de keuze tussen een maandelijkse premiebetaling of een koopsom?
  • Hoe lang is de looptijd van de verzekering bij werklosheid?
  • Wat is de maximale uitkeringsduur bij werkloosheid?Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek