Voor het verhuizen
Zoals bij iedere emigratie het geval is, is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de actuele situatie in het land waar u gaat wonen. De cultuurverschillen tussen Nederland in België zijn niet heel groot. Toch zijn sommige zaken in België net wat anders geregeld dan u gewend bent.
Het is zeer aan te raden uzelf goed te informeren over uw verhuizing naar België. Om u hierbij te helpen, staan hier de voor- en nadelen van een verhuizing naar België voor u overzichtelijk weergegeven. Ook over andere voorbereidingen die u dient te treffen alvorens de verhuizing een feit is, kunt u hier vinden.
Voor u gaat verhuizen
Voordat u uw verhuizing naar België daadwerkelijk in gang zet, is het raadzaam u te verdiepen in de volgende zaken:
Algmene Informatie
Verhuizen naar België
- Zowel bij een verhuizing binnen Nederland, als bij een verhuizing naar het buitenland, dienen een aantal zaken geregeld te worden. Geef uw adreswijziging door aan vrienden en familie, zeg nutsbedrijven op, zorg voor een tijdige verkoop van uw huidige woning, enzovoort.
De verhuizing is een emigratie
België is weliswaar ons buurland, toch zult u te maken krijgen met cultuurverschillen. Verhuizen naar België is daarom wel degelijk een ‘emigratie’. Zoals bij iedere emigratie, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden.
- Wanneer u in het buitenland gaat wonen, dient u zich vooraf af te melden bij de Nederlandse gemeente waar u momenteel woonachtig bent. Dit kunt u doen op het gemeentehuis, bij de afdeling Burgerzaken. Hierbij ontvangt u een bewijs van uitschrijving. Vervolgens kunt u zich aanmelden bij de Belgische gemeente waar u heen verhuist.
- Alvorens u daadwerkelijk in België gaat wonen, dient u een verblijfsvergunning voor dit land aan te vragen.
- Binnen acht dagen na uw verhuizing, dient u ingeschreven te staan bij uw nieuwe Belgische gemeente. Neem het uitschrijfbewijs dat u in Nederland heeft gekregen hierbij mee.
Na de inschrijving komt de politie bij u thuis controleren of u aan alle formaliteiten heeft voldaan. Als dit het geval is, krijgt u een voorlopige verblijfskaart. Hierna volgt een controle door de vreemdelingendienst. Deze verstrekt u een definitieve verblijfskaart die vijf jaar lang geldig is.
Werken in België of Nederland
- U na uw emigratie hetzelfde beroep blijven uitoefenen als u nu in Nederland uitoefent. Bekijk echter vooraf of uw in Nederland behaalde diploma in België rechten geeft op het uitoefenen van dit beroep. Ook is het raadzaam na te gaan of er in België voldoende werkgelegenheid is in de sector van uw beroep.
- Wilt u een eigen bedrijf beginnen in België, win hierover dan vooraf voldoende informatie in. Denk hierbij aan zaken als aanmelding van het bedrijf, de marktwerking in België, enzovoort. Indien u zelfstandig ondernemer bent, is de wetgeving van het land waar u woont van toepassing.
- Ga voor de verhuizing na of u uw baan in Nederland wilt behouden. Dit is mogelijk, u wordt dan een 'grensarbeider' genoemd. Voor grensarbeiders zijn de volgende regels en rechten van toepassing:
Sociale verzekering
- U bent sociaal verzekerd in Nederland. Dit houdt dus tevens in dat u hier al uw sociale premies betaalt. Ook wanneer u deeltijd in Nederland werkt, geldt dit. Een voorwaarde is wel dat u in een vast dienstverband werkt.
- Wanneer u een nevenbetrekking (betaald werk naast uw hoofdbaan) bij een Belgische werkgever aangaat, of wanneer u voor uw Nederlandse werkgever in België gaat werken, bent u niet meer sociaal verzekerd in Nederland. Het is in dit geval de taak van uw Nederlandse werkgever om u te verzekeren in België. Deze houdt dan een aantal premies in op uw brutoloon.
- Wanneer u naast uw vaste dienstverband in Nederland, nog als zelfstandige in
België werkzaam bent, dan krijgt u te maken met de Belgische sociale zekerheid voor zelfstandigen.
Voor ambtenaren en internationale chauffeurs gelden uitzonderingen.
Gezinsleden van de grensarbeider
- Zij zijn niet meer sociaal verzekerd in Nederland, wanneer zij hier zelf niet werken. Zij hebben de mogelijkheid een vrijwillige AOW- en/of Anw-verzekering bij de Sociale Verzekeringsbank af te sluiten. Dit dient binnen een jaar na de verhuizing voltrokken te zijn.
- Niet-werkende gezinsleden worden in Nederland meeverzekerd voor de ziektekosten.
- Informeer vooraf welke verzekeringen gezinsleden mee kunnen nemen naar België.
Belasting
- Wanneer u in België woont, bent u verplicht hier aangifte te doen voor de Belgische personenbelasting. U bent altijd in één land woonachtig. Twijfelt u welk land als uw woonland beschouwd wordt, raadpleeg dan de ‘Belastingplicht Buitenland’ in Heerlen.
- Uw Nederlandse inkomen wordt door de Belgische belastingdienst hetzelfde behandeld als Belgisch inkomen. U wordt vrijgesteld voor de personenbelasting over uw Nederlandse inkomen, aangezien u over dit inkomen al belasting betaald in Nederland. U wordt niet vrijgesteld voor gemeentelijke belastingen.
- Premies voor de volksverzekering/loonbelasting en de zorgverzekeringswet die u in Nederland betaalt, kunt u in België als aftrekposten opgeven.
- Gezien het feit dat u in Nederland als buitenlandse belastingplichtige wordt beschouwd, heeft u geen recht op heffingskortingen en op aftrek van persoonsgebonden aftrekposten.
- Een andere optie, is ervoor te kiezen in Nederland behandeld te worden als binnenlands belastingplichtige. In dit geval heeft u recht op alle heffingskortingen en alle aftrekposten. Ook uw partner (zonder inkomen) kan ervoor kiezen op deze manier behandeld te worden. Dit heeft tot gevolg dat deze recht heeft op volledige algemene heffingskorting. U dient in dit geval aangifte te doen van uw wereldinkomen (uw inkomen uit Nederland plus uw inkomen uit België).
Een nadeel is dat uw inkomen in Nederland tegen een hoger tarief belast zal worden. Wel mag u de hypotheekrente voor uw Belgische woning in mindering brengen op uw Nederlandse inkomen.
- Ontvangt u Nederlands inkomen, maar u kiest er niet meer voor als binnenlands belastingplichtige behandeld te worden, dan wordt het voordeel dat u heeft gehad doordat u uw hypotheekrente van uw Belgische woning van uw Nederlandse inkomen af kon trekken, teruggenomen voor een periode van acht jaar. Dit wordt ook wel de ‘terugploegregeling’ genoemd.
- U betaalt alleen belasting in Nederland, als u voor uw Nederlandse werkgever in Nederland werkt. Werkt u voor deze werkgever in België, dan betaalt u hier belasting vanaf de eerste dag dat u hier werkt.
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Bureau voor Belgische Zaken (SVB).
Ziektekosten
- Voor ziektekosten bent u verzekerd in Nederland. U betaalt hier de gebruikelijke premies.
In België moet u kiezen voor een ziekenfonds (mutualiteit), waarbij u ingeschreven wenst te worden. Hiervoor dient u een E-106 (NL) formulier aan te vragen bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.
- U mag als grensarbeider zowel gebruik maken van Belgische als Nederlandse gezondheidszorg.
- Voor gezinsleden van de grensarbeider geldt het volgende: als zij zelf in Nederland of België werken, of in een van deze twee landen een uitkering ontvangen, dan zijn zij zelf in Nederland of België verzekerd. Zo niet, dan worden zij aangemeld bij een Belgische mutualiteit. Dit gebeurt ten financiële laste van Nederland. In dit geval zijn de gezinsleden niet verzekerd. Wel hebben zij aanspraak op zorg in België. Hiervoor betalen zij een bijdrage aan het CVZ (Nederlandse College voor Zorgverzekeringen).
- U heeft recht op zorgtoeslag.
- Indien u enkel een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) ontvangt:
- Bent u belastingplichtig in België. U bent niet meer sociaal verzekerd in Nederland. U bent aangewezen op de Belgische gezondheidszorg. Hiervoor betaalt u een zorgbijdrage in Nederland. De verplichte bijdragen zijn fiscaal aftrekbaar in België.
- Kunt u zich vrijwillig verzekeren AOW en/of ANW bij de Sociale Verzekeringsbank of bij de Belgische Rijksdienst voor Pensioenen (RVP). U dient dit binnen één jaar te doen. Voor deze verzekeringen geldt een maximale termijn van tien jaar.
De premies die u voor deze verzekeringen betaalt, zijn fiscaal aftrekbaar.
- Bij tijdelijke of gedeeltelijke werkloosheid als grensarbeider, heeft u recht op een Nederlandse werkloosheidsuitkering.
- Als u als grensarbeider volledig werkloos wordt, heeft u recht op een werkloosheidsuitkering in België. Een Nederlandse werkloosheidskering die u op moment van verhuizen ontvangt, kunt u gedurende drie maanden meenemen naar België.
- Indien u 45 jaar of ouder bent, kunt u recht hebben op een FVP-regeling. Hiervoor dient u zich aan te melden bij de Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering.
Uw kinderen
- De kinderbijslag die u in Nederland ontvangt, kunt u meenemen naar België. Alleen wanneer één van de ouders in België werkt, kan aanspraak gemaakt worden op Belgische kinderbijslag. Deze kunt u aanvragen bij de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW). Is de Nederlandse kinderbijslag die u zou ontvangen hoger dan de Belgische, dan ontvangt u een aanvulling op de Belgische kinderbijslag.
Heeft u studerende kinderen boven de achttien jaar, dan bestaat er altijd recht op kinderbijslag.
- De Nederlandse vergoeding voor kinderopvang, wordt ook uitbetaald als u in België woont.
- Studeren uw kinderen aan het Hoger Onderwijs in Vlaanderen, Nederland of Duitse grensregio’s, dan hebben zij recht op Nederlandse studiefinanciering.
- Als kinderen naast hun studie werken in Nederland, worden zij volledig Nederlands sociaal verzekerd. Werken zij in België, dan vallen zij onder de sociale verzekering van België.
- Zolang uw kinderen in België wonen, hebben zij geen recht op de Wajonguitkering.
- Bekijk de mogelijkheden voor scholing in de regio in België waar u gaat wonen. Het onderwijs in België is net iets anders ingedeeld dan in Nederland. In de kleuterklas zitten kinderen van tweeënhalf tot en met zes jaar. Het lager onderwijs bestaat uit zes leerjaren. Hierin zitten kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Tot achttien jaar zijn uw kinderen leerplichtig.
Voor- en nadelen
Het wonen in België heeft voor u als Nederlander zowel voor- als nadelen. Hieronder zullen we proberen u een goed beeld te geven van deze voor- en nadelen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken met betrekking tot uw verhuizing naar België.
Voordelen
- Ontvangt u inkomen uit Nederland, dan is de hypotheekrente die u in België betaalt aftrekbaar.
- U heeft als Nederlander het recht belasting te blijven betalen in Nederland. Dit is goedkoper dan belasting betalen in België.
- De huizenprijzen liggen in België aanzienlijk lager dan in Nederland. Bovendien zijn de huizen in België ruimer dan de doorsnee Nederlandse woning.
- Is uw nieuwe woning in België ouder dan vijf jaar, dan mag u tegen een tarief van 6% BTW bouwen en verbouwen. Tevens profiteert u van een voordeel van 15% op de bouwmaterialen en bouwmuren.
- De kinderopvang in België is goed geregeld en betaalbaar. Betaalt u in België belasting, dan zijn de kosten voor kinderopvang fiscaal aftrekbaar.
- In België staat het onderwijs hoog aangeschreven.
- Veel Nederlanders die in België gaan wonen, beleggen de opbrengst van hun vermogen in België. Hierdoor betalen ze minder onroerende voorheffing.
- Huishoudelijke hulp voor in en om het huis is in België zeer goed betaalbaar.
Nadelen
- Een verhuizing naar België kan een grote stap zijn. In België heerst een net andere cultuur en heeft men andere normen en waarden dan in Nederland. Hierdoor zult u zich, vooral in het begin, moeten aanpassen.
|