Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

In uw eigen woning blijven

Het huis waar u nu woont, is op dit moment misschien nog helemaal naar wens. Maar heeft u er ook over nagedacht of de woning in de toekomst geschikt blijft om te blijven wonen? Op oudere leeftijd is extra wooncomfort vaak gewenst. Maar niet elke woning is hiervoor geschikt.

Hieronder vindt u een aantal punten waarop u uw woning kritisch dient te beoordelen voordat u kunt besluiten of de woning ook op latere leeftijd geschikt voor u blijft.

Tevens vindt u een aantal tips om uw woning, indien noodzakelijk, aan uw veranderende woonwensen aan te passen


De omgeving

Het is belangrijk dat de omgeving van uw woning ook op latere leeftijd naar wens blijft. Biedt de omgeving voldoende rust? Heeft u buurtgenoten op wie u in geval van nood kunt rekenen?


Is uw woning nog geschikt?

Of uw woning nog geschikt is om te blijven wonen, hangt van meerdere factoren af. In grote lijnen kunnen de kwaliteit van de woning en de omgeving van de woning als de belangrijkste aandachtspunten worden gezien.


De kwaliteit van uw woning
Het is belangrijk na te gaan hoe geschikt uw woning op lange termijn is. En is de woning geschikt te maken?

  • Gebruiksgemak
    Een eerste criteria waar u uw woning op moet beoordelen, is het gebruiksgemak. Met name wanneer u een hogere leeftijd bereikt, is het van groot belang dat u comfortabel kunt wonen in uw woning.

    U kunt hierbij letten op de
    grootte en de indeling van uw woning. Vindt u het belangrijk meerdere slaapkamers te hebben, of hebt u er aan één of twee genoeg? En kunt u zich gemakkelijk bewegen door de ruimtes van uw huis? Bekijk eventueel of een meer praktische en ruimtelijke indeling mogelijk is.

    Ook is het van belang dat u zo min mogelijk de trap op en af hoeft te lopen. In een appartement is een lift daarom zeer gewenst. Woont u in een huis, bekijk dan of het mogelijk is woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en toilet op één verdieping te krijgen. Is dit niet mogelijk, bekijk dan of er een traplift in uw woning ingebouwd kan worden. Hoe rechter uw trap is, hoe eenvoudiger (en dus goedkoper) het monteren van een traplift is. Verder moet de trap breed genoeg zijn en moet er boven en beneden aan de trap voldoende ruimte zijn voor een lift.

    Als u slechter ter been wordt, is het verder fijn wanneer het toilet niet te ver van uw slaapkamer vandaan is. Ook is het prettig wanneer diverse intensief gebruikte woonruimten gemakkelijk bereikbaar zijn. Zo is het fijn wanneer u van uw woonkamer direct in uw keuken en uw slaapkamer kunt komen. Ook is het aan te raden uw eettafel in de keuken te hebben. Zo hoeft u niet te ver te lopen met zware pannen.

    Let er ook op dat uw (eventuele) tuin of balkon onderhoudsarm is.

  • Veiligheid
    Met veiligheid wordt zo wel de inbraakveiligheid, als de kleine kans op ongevallen bedoeld.

    Om te bekijken of uw woning inbraakveilig is, kunt u nagaan of deze in aanmerking komt voor het certificaat Veilige Woning van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (www.politiekeurmerk.nl).

    Woont u in een flat/appartement, bekijk dan de centrale ruimtes van het gebouw. Zijn deze goed verlicht? Zijn de trappen niet te glad? Hebben alle trappen een leuning? Is de centrale toegangsdeur goed beveiligd? Kunt u via een deurtelefoon praten met de persoon die aanbelt?

    Het is ook van belang kritisch naar uw badkamer te kijken. Heeft deze een aparte douche? Is het mogelijk uw badkamer te vergroten, bijvoorbeeld voor wanneer u in een rolstoel komt? Het is ook fijn wanneer u een thermostaatkraan heeft, zodat u de temperatuur in één keer in kunt stellen. Belangrijk is verder, dat de vloer van uw badkamer niet te glad is. Op oudere leeftijd glijdt u eerder uit en is de kans op botbreuken groter. Zijn de muren stevig genoeg om handvaten te kunnen monteren? Is de ruimte goed geventileerd?

    In de keuken zijn ook verschillende zaken waar u op moet letten. Kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk bij alle keukenkastjes? Voor alle ruimtes geldt dat u goed bij de lichtknopjes en stopcontacten moet kunnen en dat uw ramen en zonweringen gemakkelijk te bedienen zijn.

    Voor de veiligheid is het tevens van belang dat u ook in uw slaapkamer een extra telefoon of gsm hebt. Zo kunt u in noodgevallen altijd iemand bellen.

  • Toegankelijkheid
    Niet alleen voor uzelf is het belangrijk dat u uw woning gemakkelijk binnen kunt komen, ook voor eventueel bezoek dient de woning goed toegankelijk te zijn.

    Is uw woning toegankelijk met een rolstoel of rollator? Niet alleen bestaat de kans dat u hier later zelf gebruik van gemaakt, misschien heeft u ook kennissen/familie die in een rolstoel zitten of gebruik maken van een scootmobiel. Het is prettig als zij gemakkelijk op bezoek kunnen komen. Denk hierbij aan de entree van uw woning, de doorgangen binnen uw woning (deze moeten minimaal 85 centimeter zijn), eventuele drempels en de afmetingen van bijvoorbeeld uw toilet. Meer informatie over rolstoeltoegankelijkheid, vindt u bij de Algemene, onafhankelijke emancipatie- en belangenorganisatie (www.anbo.nl).


Als u deze zaken bekeken heeft, is het van belang na te gaan in hoeverre uw woning aanpasbaar is. Kleinere aanpassingen, zoals goede verlichting, zijn vaak gemakkelijk te realiseren. Maar voor grotere aanpassingen, zoals het samenvoegen van twee ruimtes, is vaak een aannemer nodig. Ook is het van belang na te gaan of u een omgevingsvergunning nodig heeft, of er subsidiemogelijkheden zijn en hoeveel u maximaal wilt uitgeven. Heeft u een huurwoning, ga dan na of de huurbaas de veranderingen aan de woning goedkeurt.

 


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek