Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Taxatie van uw woning

Voordat u uw huis verkoopt is het verstandig om te weten hoeveel uw huis waard is, u weet dan wat een reƫle prijs is voor uw huis. Een taxateur kan voor u de waarde van uw huis bepalen.

Voordat u een taxateur inschakelt moet u rekening houden met verschillende aspecten. U moet er bijvoorbeeld op letten dat uw woning wordt getaxeerd door een erkend of gecertificeerd taxateur. Een erkend of gecertificeerd taxateur staat geregistreerd in een taxatie register.

Nederlands Woning Waarde Instituut (
NWWI).
U moet u er in eerste instantie op letten dat uw taxateur is aangesloten bij het Nederlands Woning Waarde Instituut. Het NWWI is het keurmerk voor woningtextiel en heeft als doel het verhogen van de deskundigheid, betrouwbaarheid en transparantie van woningtextiel. Het NWWI wil daardoor zekerheid bieden en taxatiefout voorkomen. Een voordeel van een taxatie met NWWI keurmerk is dat het taxatierapport wordt geaccepteerd door alle geldverstrekkers.

Stichting Certificering VBO Makelaars (SCVM)
Alle SCVM-makelaars en -taxateurs zijn in het bezit van een DNV-certificaat (De Norse Vertas certificaat). De onpartijdigheid en deskundigheid van dit certificaat is aangetoond door de Raad voor Accreditatie. Het SCVM-register wordt onder andere door de Stichting Waarborg Fonds Eigen Woning, het Contactorgaan Hypothecaire Financiers (CHF) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) erkend. De taxatierapport in het register worden door hypothecaire financiers erkend. Het register van SCVM is openbaar. Hierdoor kunt u zelf, online, controleren of een makelaar of taxateur in het SCVM Register is opgenomen en over welke gecertificeerde deskundigheid hij beschikt. Het SCVM maakt hierbij onderscheid tussen:

 • De Makelaar/taxateur Agrarisch Vastgoed
 • De Woningmarkt/taxateur
 • De WOZ taxateur
 • De Woningmarkt/taxateur.

VastgoedCert
Stichting VastgoedCert is een branchebreed, onafhankelijk platvorm. De stichting verzorgt de registratie van gecertificeerde makelaars en taxateurs in onroerende zaken. Makelaars en taxateurs worden enkel geregistreerd wanneer zij vakbekwaam blijken. Op gedrag- en ethische normen ziet VastgoedCert niet toe. Hiervoor zijn drie branchevereniging in het leven geroepen. Makelaars worden ingeschreven bij VastgoedCert wanneer zij door middel van certificatie kunnen aantonen dat zij aan de gestelde vakbekwaamheidseisen voldoen. Hiervoor dienen zij ten minste een basisdiploma en een specialisatiejaar theorie- en praktijktest te behalen. Om ingeschreven te blijven in het VastgoedCertregister, is bijscholing verplicht.

Momenteel zijn er ruim 6.500 gecertificeerde taxateurs en makelaars geregistreerd bij VastgoedCert. Zij worden gecertificeerd door KEMA (een certificering instelling) op basis van door VastgoedCert vastgestelde kwaliteitseisen.

Branchevereniging
Voor taxateurs bestaan verschillende branchevereniging, dit zijn LMV, NVM en NVR. Deze branchevereniging zijn aangesloten bij Vastgoedcertificaat,Vereniging Eigen Huis, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Notariƫle Beroepsorganisatie.

Naast deze branchevereniging is er ook een speciale branchevereniging voor taxateurs: het Register Vastgoed Taxateurs (RVT). Bij deze branchevereniging zijn ruim 350 taxateurs aangesloten. Wanneer een taxateur toe wil treden tot de RVT verklaart hij vrijwillig de gedragsregels en het tuchtreglement van de vereniging te zullen naleven. Een RVT-taxateur staat ingeschreven in het register Vastgoedcertificaat of SCVM, daarnaast heeft een RVT-taxateur een aansprakelijkheidsverzekering, mocht er dus iets mis gaan, dan is de taxateur hier voor verzekerd.

Taxatiekosten
De prijzen voor een taxatie verschillen per taxatiebureau en makelaar. Makelaars en taxateurs hanteren vaak richtlijnen om de kosten van een taxatierapport op te stellen, hieronder vindt u deze. De genoemde prijzen zijn exclusief BTW:

 • Tot € 113.445,- betaalt u 0,185% + € 22,69 vaste kosten.
 • Van € 113.445,- tot € 453.780 betaalt u 0,165% + € 22,69 vaste kosten.
 • Van € 453.780,- en meer betaalt u 0,150% + € 22,69 vaste kosten.

Naast de richtlijnen van de makelaars en taxateurs zijn er nog bijkomende kosten voor het taxatierapport. Deze vindt u hieronder:

 • kadastrale kosten / recherche
 • verschotten
 • administratiekosten
 • eventuele validatie kosten (bij NHG en/of NWWI)
 • BTW (19%)

Voor de goedkoopste advertentietarieven kijkt u bij de tarieven vergelijking. 

Verschotten
Onder bijkomende kosten vindt u de kostenpost verschotten, dit zijn de kosten voor het opvragen van informatie bij de gemeente. Deze informatie is nodig wanneer de kennis van de makelaar of taxateur niet voldoende is. Er zijn factoren die van invloed zijn op de waarde van de woning die de makelaar of taxateur niet kan zien. De taxateur heeft dan ook de plicht om onderzoek in te stellen naar deze factoren.

De informatie die de taxateur nodig heeft bij dit onderzoek is vaak te verkrijgen bij de gemeente. De gemeente brengt hiervoor kosten in rekening, deze kostenpost wordt ook wel verschot genoemd. Iedere gemeente mag haar eigen tarieven voor verschotten vaststellen. Het kan daarom per gemeente verschillen hoe hoog deze kosten zijn.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek