Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Wel of geen makelaar?

Een van de keuzes die u moet maken als u uw woning gaat verkopen, is of u dit zelf doet of dat u hiervoor een makelaar inschakelt. Hieronder leest u bij beide opties zowel de voor- als nadelen.

Verkopen zonder makelaar
Wilt u kosten besparen, dan kunt u uw woning ook verkopen zonder de hulp van een makelaar. U betaalt in dit geval geen courtage (het salaris van de makelaar). Dit vraagt wat inspanning, maar u bent voordeliger uit.

Het is ook mogelijk deeldiensten af te nemen van een makelaar. In dit geval kiest u ervoor de makelaar niet het gehele verkoopproces te laten begeleiden, maar besteed u enkele zaken uit.

Door in het linkermenu op 'verkooptraject' te klikken, ziet u welke stappen u dient te doorlopen als u zelf de verkoop van uw woning wilt regelen.

Een verkoopmakelaar inschakelen
Indien u een makelaar wenst in te schakelen, is het van belang dat u weet wat een makelaar precies doet, hoe u een betrouwbare makelaar vindt en hoeveel een makelaar kost.

Wat kost een makelaar?
Voor zijn deskundigheid, brengt een makelaar een vergoeding in rekening. Deze vergoeding wordt ook wel courtage genoemd. De courtage die een makelaar vraagt, wordt vaak berekend als een percentage van de verkoopprijs. U betaald pas wanneer u de makelaar uitdrukkelijk de opdracht geeft uw woning te verkopen. Vaak wordt de opdracht schriftelijk bevestigd. Een mondelinge afspraak is echter ook mogelijk.

Een makelaar is vrij om zelf te bepalen hoe hoog de courtage is die hij vraagt. Het is daarom verstandig verschillende makelaars te vergelijken aan de hand van de courtage die zij berekenen.
Overleg vooraf met uw makelaar over uw hypotheek. Makelaars krijgen vaak een provisie over de aangevraagde hypotheek. De courtage die u dient te betalen kan hierdoor lager uitvallen.

Hoe vindt u een betrouwbare makelaar?
Tot 2001 beschermde de wet de titel makelaar. Tegenwoordig mag iedereen zich makelaar noemen. Om de klant te garanderen dat een makelaar goed opgeleid is, werken de drie brancheverenigingen met een certificaat. Een makelaar krijgt een dergelijk certificaat enkel wanneer hij aan door de branchevereniging gesteld eisen voldoet en regelmatige bijscholing krijgt.

Na het doorlopen van een trainingstraject bij de NVM en LMV mag de makelaar zich ‘register makelaartaxateur’ noemen. Alle makelaars met een certificaat ‘register makelaartaxateur’ zijn de te vinden op de site van KEMA.

Bij de VBO krijgt de makelaar de titel ‘gecertificeerd makelaar’. Iedereen die zich ‘gecertificeerd makelaar’ mag noemen, staat op de site van de stichting certificering VBO makelaar (http://www.scvm.nl/).

Ook voor makelaars die niet bij één van de drie brancheverenigingen aangesloten zijn, is het mogelijk een certificaat te behalen. Deze makelaars worden tevens op de genoemde sites vermeld. Het lidmaatschap van de branchevereniging heeft voor u als voordeel dat u kunt rekenen op vaste voorwaarden, een erecode, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een interne geschillenregeling of tuchtcollege.U krijgt zekerheid over de kwaliteit van de diensten van de makelaar.

De laatste paar jaar besluiten steeds meer makelaars samen te gaan werken. Een belangrijk voorbeeld van een dergelijk samenwerkingsverband is de ERA (Electronic Realty Associates). Bij de ERA aangesloten makelaars benaderen de markt actief, en proberen de klant van goede informatie te voorzien. De ERA eist van Nederlandse makelaars lidmaatschap van de NVM. Dit garandeert de deskundigheid en integriteit van de makelaar.

Ook de Garantiemakelaar is een voorbeeld van een samenwerkingsverband van makelaars. Een Garantiemakelaar biedt een onafhankelijke bouwkundige keuring bij zowel de koop als verkoop van een woning. Op basis van deze keuring kan de garantie makelaar u goedkoop of zelf gratis een garantieverzekering aanbieden. Daarnaast hebben Garantiemakelaars afspraken gemaakt omtrent informatievoorziening naar de klant.

De genoemde samenwerkingsverbanden vragen NVM lidmaatschap van de leden. Voordat u met een makelaar in zee gaat, is het aan te raden te informeren naar lidmaatschap of certificering door één van de drie brancheorganisaties.

Wat kan een makelaar voor u als verkoper betekenen?
Een makelaar kan u het gehele verkoopproces van uw woning uit handen nemen. Alles wordt dan voor u geregeld. De meeste makelaars geven er de voorkeur aan om het hele verkoopproces uit te voeren. U kunt echter ook aangeven dat u enkele zaken liever niet uit handen geeft. Een makelaar kan het volgende voor u betekenen:

  • De makelaar kan u aan de hand van de staat van uw woning adviseren over een goede vraagprijs. Hiervoor voert de makelaar eerst een taxatie uit.

  • In overleg met u, kan de makelaar een goede verkoopstrategie bepalen. Vervolgens kan hij de woning onder andere in advertenties en op  het internet plaatsen. Ook zorgt een makelaar voor een bord/poster voor uw woning. 

  • De makelaar kan actief op zoek gaan naar kopers. 

  • De makelaar kan potentiële kopers begeleiden bij bezichtiging. 

  • De uitvoering van onderhandelingen over prijs en contract kunt u toevertrouwen aan de makelaar. 

  • Het uitwerken en verzorgen van het verkoopcontract kunt u overlaten aan de makelaar. 

Ook wanneer zich er nog zaken in uw woning bevinden die u graag mee zou willen verkopen, zoals een keuken of een houten vloer, kan de makelaar u adviseren over afspraken die omtrent deze zaken kunt maken met de koper. 

Wat is een franchise makelaar?
Wanneer u opzoek gaat naar een geschikte makelaar, komt u waarschijnlijk een aantal makelaars tegen waarbij de aanduiding ‘franchise makelaar’ vermeld staat . Een franchise is een methode van zakendoen waarbij een ondernemer (de franchisenemer, in dit geval de makelaar) een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam (de franchisegever). Dit contract geeft de franchisenemer het recht om, tegen betaling, te werken onder de betreffende handelsnaam. Een voorbeeld van franchise makelaars zijn ‘Garantiemakelaars’. Alle Garantiemakelaars zijn zelfstandig ondernemers die onder dezelfde naam werken. Om een handelsnaam te mogen voeren, worden kwaliteitseisen aan een makelaar gesteld.

Veel franchise kantoren zijn aangesloten bij één van de drie brancheverenigingen. Hieronder leest u meer over brancheverenigingen. Voor een uitgebreid overzicht van de franchiseketens in de makelaardij verwijzen wij u door naar http://franchise.makelaarstarieven.com

Makelaars branchevereniging
In Nederland zijn veel makelaars aangesloten bij een branchevereniging. In totaal zijn er drie brancheverenigingen. Om hierbij aangesloten te kunnen zijn, dienen makelaars aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen.

  • NVM: De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor vastgoeddeskundigen. Zij zorgt voor belangenbehartiging richting politiek en overheid. Makelaars die aangesloten zijn bij NVM, krijgen een NMV-logo. Dit logo geldt als keurmerk voor kwaliteit en professionaliteit. NVM richt zich zowel op het wonen en het vastgoedsegment, als op agrarisch onroerend goed en bedrijfsonroerend goed.

  • VBO: VBO Makelaar is een andere grote branchevereniging voor makelaarskantoren. De makelaars die zijn aangesloten bij VBO zijn vakbekwaam. Tevens worden zij periodiek getoetst op vakkennis en worden zij regelmatig bijgeschoold. Aangesloten makelaars dienen zich te houden aan de gedragscode die de VBO Makelaar hanteert. Een onafhankelijk tuchtcollege ziet toe op het handelen van makelaars die zijn aangesloten bij deze branchevereniging.

  • Vastgoed PRO: Vastgoed PRO is een beroepsorganisatie van makelaars, taxateurs en andere vastgoed professionals in Nederland. Vastgoed PRO staat voor zekerheid, betrouwbaarheid en deskundigheid. Daarnaast heeft Vastgoed PRO ruim 800 aangesloten leden waardoor er altijd een professional bij u in de buurt is.

Taxateurs branchevereniging
Niet alleen voor makelaars, ook voor taxateurs bestaat een speciale branchevereniging: het Register Vastgoed Taxateurs (RVT). Ruim 350 taxateurs uit Nederland zijn bij deze regionaal en landelijk georganiseerde branchevereniging aangesloten.
Op het moment dat een taxateur toetreedt tot de RVT, verklaart hij vrijwillig de gedragsregels en het tuchtreglement van de vereniging te zullen naleven.
Een RVT-taxateur is een vastgoeddeskundige. Deze heeft zich toegelegd op het uitbrengen van taxatierapporten. Elke RVT-taxateur is gespecialiseerd in de regio waarin hij werkzaam is.

Allle RVT-taxateurs staan ingeschreven in het register VastgoedCert of SCVM. Verder heeft een taxateur die is aangesloten bij het RVT een goede basisopleiding en is hij verplicht zijn kennis op peil te houden door bijscholing.
Als opdrachtgever profiteert u van het feit dat een RVT-taxateur een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Mocht er iets mis gaan, dan is de taxateur hier dus voor verzekerd.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek