Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Verbouwen

De meeste voorkomende redenen om een woning te verbouwen, zijn het vergroten van een woning of het verbeteren van een woning.


Woning vergroten

Het (optisch) vergroten van uw woning kan op een aantal manieren:

 • Het samenvoegen van ruimten
  Door ruimtes samen te voegen kunt u uw huis groter laten lijken. Let er hierbij echter wel op of de muur die u dient te doorbreken om ruimtes samen te kunne voegen
  dragend is. Is een muur dragend, dan kunt u deze niet zomaar slopen. Hiermee wordt de constructie van het huis aangetast. Voor het slopen van een dragende muur is een lichte omgevingsvergunning nodig. Twijfelt u of een muur dragend is, raadpleeg dan een aannemer of architect.

 • Het plaatsen van een dakkapel
  Is uw woning of slaapkamer aan de kleine kant: een dakkapel kan het woongenot vergroten. Door een in verhouding simpele verbouwing kunt u uw zolder of slaapkamer groter en lichter maken. Het vloeroppervlak van de ruimte waar de dakkapel wordt geplaatst, wordt groter. Met ventilatieroosters in uw dakkapel wordt de ruimte voorzien van een permanente aanvoer van frisse lucht. U kunt gemakkelijk een online offerte aanvragen voor een dakkapel.

 • Het plaatsen van een aan-/uitbouw of bijgebouw
  Een aanbouw is een extra afgescheiden ruimte die aan de woning wordt gebouwd. Een uitbouw is een stuk dat wordt aangebouwd om een ruimte te vergroten. Een bijgebouw is een apart gebouw aan uw woning. Al deze vormen van verbouwing maken uw woning groter. In enkele gevallen is voor een dergelijke verbouwing een omgevingsvergunning
  nodig.


Woning verbeteren
Naast een verbouwing om uw woning te vergroten, kunt u ook verbouwen om uw woning te verbeteren. Zo kunt u bijvoorbeeld een nieuwe keuken (laten) plaatsen, uw huis milieuvriendelijker en energiezuiniger maken of kunt u uw badkamer verplaatsen. Voor dergelijke verbouwingen is in de meeste gevallen geen omgevingsvergunning nodig.

Bouwtekening nodig?
Bij een verbouwing of aanbouw, zijn bouwtekeningen van belang voor een goed en gestructureerd bouwproces. Niet alleen legt u van tevoren precies vast wat er veranderd gaat worden aan uw woning, voor  bouwprojecten hebt u ook een bouwtekening nodig bij het aanvragen van een vergunning. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een serre aan wilt bouwen of als u een dakkapel wilt plaatsen.

Het zelf maken van een bouwtekening is, tenzij u een bouwkundige opleiding hebt gehad, een lastige klus. Een bouwtekening moet aan vele specifieke eisen voldoen. Wilt u een kwalitatief goede bouwkeuring, welke tevens geschikt is voor het aanvragen van een vergunning, dan kunt u via de site www.bouwtekening-maken.nl  een tekenaar inschakelen. Het voordeel van een tekenaar via bouwtekening-maken.nl ten opzichte van uw eigen aannemer, is dat deze tekenaars veel goedkoper zijn en onafhankelijk zijn en enkel úw belangen behartigen.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek