Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Scheiden

De periode rondom een scheiding is vaak een heftige en moeilijke periode. U zult een periode doorgaan waarin u de scheiding moet verwerken, maar u zult ook na moeten denken over de toekomst. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden en u zult belangrijke beslissingen moeten nemen.

Het scheidingsproces is een proces waarin veel geregeld moet worden, hieronder is het proces ondergebracht in zeven stappen. Wanneer u deze stappen een voor een afhandelt weet u zeker dat u niets vergeet.

Stap 1: Maak u partner duidelijk dat u wilt scheiden, dit is misschien wel de moeilijkste stap maar u zult het echt persoonlijk moeten vertellen. Vaak wil een partner het niet horen dat u wilt scheiden, maak direct duidelijk dat u bij uw partner weg wilt. Geef u partner daarna de ruimte om de situatie te laten bezinken.

Stap 2: Zoek de juiste hulp. Een echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter, daarvoor heeft u een advocaat of scheidingsbemiddelaar nodig. De manier waarop u uit elkaar wilt bepaalt de keuze voor een advocaat of scheidingsbemiddelaar. Wilt u op een harmonieuze manier uit elkaar, dan kiest u voor een scheidingsbemiddelaar. Kiest u voor een advocaat dan komt u tegenover elkaar te staan, deze procedure duurt vaak langer.

Stap 3: De Nederlandse wet zegt dat u alleen mag scheiding indien de verhouding tussen u en uw partner zo is verstoord dat u niet meer bij elkaar kunt blijven. Als dat het geval is kunt u een echtscheiding aanvragen. De scheidingsbemiddelaar of de advocaat zal de echtscheiding aanvragen bij de rechter.

Stap 4: Bij het regelen van een echtscheiding moet u veel afspraken maken. Afspraken over wie voor de kinderen gaat zorgen, wat de hoogte van de onderhoudsverplichting is en hoe de bezittingen en schulden worden verdeeld. Het is verstandig om al zo veel mogelijk samen te overleggen en vast te leggen zodat de rechter dit alleen nog mar hoeft te bevestigen. De afspraken die worden gemaakt worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Stap 5: Wanneer u kinderen heeft zult u een omgangsregeling moeten opstellen. Hierin worden afspraken vastgelegd die te maken hebben met de woonplaats van de kinderen en het aantal dagen dat de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. Ook zult u een ouderschapsplan moeten maken, in dit plan worden afspraken opgenomen die te maken hebben over de zorg- en opvoedingstaken. Het ouderschapsplan maakt deel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Stap 6: Als u al deze stappen hebt uitgevoerd kunt u naar de rechtbank. Wanneer u het nog oneens bent over bepaalde zaken dan zal de rechter knopen door moeten hakken. Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kunt u in hoger beroep gaan, ook kunt u een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaald in dat geval wat bijvoorbeeld tijdelijk de hoogte wordt van de alimentatie of waar de kinderen gaan wonen tot de uitspraak er is.

Stap 7: U bent pas officieel gescheiden wanneer de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

De verdeling van uw bezittingen
Omdat u uit elkaar gaat zullen alle bezittingen verdeeld moeten worden. Maar wat moet er allemaal verdeeld worden? Denk in ieder geval over de volgende dingen na:

Eigen huis: wanneer u een eigen huis hebt dient u na te denken over hoe dit verdeeld zal worden. Blijft u er zelf wonen, laat u uzelf uitkopen of gaat u het huis verkopen? Het is in ieder geval belangrijk dat u weet wat de waarde is van de woning. Daarvoor zult u in veel gevallen een makelaar of taxateur in moeten schakelen. Zie voor meer informatie hierover ook: Algemene wetten & regels | Hypotheek en echtscheiding

Huurhuis: wanneer u een huurhuis hebt zult u met uw partner moeten overleggen wie na de scheiding in het huurhuis mag blijven wonen. Wanneer u hier niet uitkomt met uw partner dan zal de rechter bepalen wie er mag blijven wonen.

Eigen bedrijf: wanneer u of uw ex-partner een eigen bedrijf heeft zult u goed moeten kijken en overleggen hoe de bezittingen hierin verdeeld moeten worden.

Boedelverdeling: bij de boedelverdeling zult u een inventarisatielijst moeten maken van alles in en rondom uw woning wat waarde heeft. Het is een lastige klus om al deze goederen op waarde te schatten. Hiervoor kunt u een inboedeltaxateur inschakelen. De inboedel dient eerlijk verdeeld te worden, wel kunt u met uw partner afspraken maken over bepaalde waardevolle spullen.

Schulden en leningen: ook de schulden en leningen zullen verdeeld moeten worden. In de meeste gevallen komt het er op neer dat degene met het hoogste inkomen de schulden en leningen af zal moeten betalen. Maar u kunt ook samen met uw ex-partner een overeenkomst treffen over het afbetalen van de schulden.

Verzekeringen: de verzekeringen die u hebt afgesloten kunnen ook een waarde hebben. Kijk hier goed naar bij de verdeling van uw spullen. Daarnaast dient u rekening te houden met verzekeringen die veranderd moeten worden bij scheiding en het afsluiten van nieuwe verzekeringen.
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek