Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Onderhoud woning

Om de waarde van uw woning te behouden en kosten te besparen dient u uw woning goed te onderhouden. Wanneer u uw huis goed onderhoud kunt u kleine mankementen direct verhelpen en daardoor erger voorkomen. Het onderhoud van uw huis kan worden opgedeeld in drie soorten; het dagelijks onderhoud, het planmatig onderhoud en het groot onderhoud. Reserveer in ieder geval voldoende geld voor het groot onderhoud van uw woning. Houdt daarbij rekening met de technische en economische levensduur van de materialen en installaties.

Dagelijks onderhoud
Onder het dagelijks onderhoud vallen de reparaties die verricht worden wanneer iets niet meer goed werkt of kapot gaat. Dit kan zijn dat u last hebt van een lekkende kraan, het slot niet meer werkt of dat u een lekkage ontdekt. Het dagelijks onderhoud wordt ook wel niet-planmatig onderhoud genoemd, het kenmerk hiervan is dat niet kan worden voorzien waar en wanneer het nodig is en wat de kosten voor herstel zijn.

Planmatig onderhoud
Onder planmatig onderhoud vallen de grotere onderhoudswerkzaamheden zoals schilderwerk en dakbedekking. Planmatig onderhoud kunt u plannen en zal niet incidenteel plaats vinden.

Groot onderhoud
Onder het groot onderhoud vallen het vervangen van gevels, ramen en kozijnen en het doen van groot schilderwerk. Dit onderhoud is bedoeld om delen van de woningen te vervangen of te herstellen waarbij het wooncomfort gelijk blijft.

Bij het onderhoud van uw woning dient u aan verschillende aspecten te denken, hieronder vindt u een aantal belangrijke punten.

Schilderwerk
Het schilderwerk beschermt de ondergrond tegen veroudering en weersinvloeden. Om de ondergrond te beschermen zullen verschillende lagen verf aangebracht moeten worden, deze lagen samen worden het verfsysteem genoemd. Bij de keuze voor een bepaalde soort verf kunt u al rekening houden met het onderhoud en de levensduur. Het verfwerk dient u bij te werken wanneer er naadjes of putjes zichtbaar zijn of wanneer u grotere beschadigingen opmerkt. Zie Verbouwen & Verhuizen | Woning schilderen voor meer informatie over het schilderwerk.

Kozijnen en beglazing
Uw ruiten worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, u dient de beglazing en de kozijnen daarom ook goed te onderhouden. Wanneer de kitaansluiting lekt kan dit houtrot veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de kitafdichtingen eens in de vier jaar te controleren op dichtheid. Wanneer u een lekkage vindt dient u deze direct te herstellen. Daarnaast dient u kozijnen te reinigen en het hang- en sluitwerk te controleren en indien nodig te oliƫn.

Het dak
Het onderhoud van het dak houdt meestal in dat u controleert of alle dakpannen nog goed liggen en dat u opgewaaide en kapotte dakpannen vervangt. Daarnaast dient u ieder jaar de goten schoon te maken om verstopping van de regenwaterafvoer te voorkomen.

Gevels en metselwerk Bij baksteen is weinig onderhoud nodig, wel zal de steen in de loop van de tijd door het ruwe oppervlak vies worden. Het verwijderen van dit vuil is niet perse nodig, maar kan wel gewenst zijn wanneer er alg- en mosgroei optreedt. Vaak wordt baksteen schoongemaakt met behulp van een hoge hogedrukspuit. U dient hier wel mee op te passen, de buitenzijde van een baksteen is harder dan de kern. Als u met de hogedrukspuit de harde laag er af spuit, blijft een zachtere kern over. Deze trekt meer vuil aan.

Installaties en leidingen
Bij uw centrale verwarming is het vaak voldoende om jaarlijks de cv-ketel te laten controleren door een vakman. Wel dient u de waterdruk af en toe te controleren, de waterdruk in een afgekoelde toestand dient ca. 1,5 atm/bar te zijn, in volbedrijf is de druk normaal gesproken ca 1,8 bar. Wanneer de druk van de installatie onder de 1,2 bar komt dient u deze bij te vullen.

Naast de centrale verwarming dient u twee keer per jaar te testen of de aardlekschakelaar nog functioneert. Dit doet u door het testknopje in te drukken.

Kelder

Bij het onderhoud van uw woning hoort ook het onderhoud van uw kelder. Veel mensen krijgen te maken met natte en vochtige kelders. Een natte en vochtige kelder heeft een slechte invloed op uw gezondheid.

Het water- en lekvrij maken van een kelder is wel een lastig klusje. Daarvoor kunt u het beste professionals inschakelen. Op www.vantoog.nl vindt u meer informatie over het water- en lekvrij maken van uw kelder.


Tips

  • Bewaar de tekeningen van uw huis goed
  • Bewaar de adressen van de architect, constructeur, hoofdaannemer, loodgieter, cv-installateur, schilder, dakdekker etc.
  • Bewaar de kleurnummers van de verf
  • Bewaar de garanties van het dakwerk, de kozijnen, het dubbelglas, de keuken, het sanitair, etc.
  • Bewaar ook enkele gevelstenen, dakpannen, nokvorsten en wandtegels. Deze kunnen van pas komen wanneer beschadigingen hersteld moeten worden










Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek