Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Verhuizen naar een nieuwe zelfstandige woning

Komt u er na het kritisch bekijken van uw woning achter dat er teveel moet gebeuren om het huis te verbeteren, dan kan verhuizen een gemakkelijkere en goedkopere optie zijn.

Heeft u besloten te gaan verhuizen, bedenk dan vooraf hoe hoog uw maandlasten maximaal mogen zijn. Ook is het van belang te bedenken of u wilt gaan
huren of kopen. Deze keuze maakt het zoeken naar een woning een stuk gemakkelijker.


Een woning huren

Indien u nu een eigen woning bezit en u wilt verhuizen naar een huurwoning, heeft u waarschijnlijk overwaarde op uw huidige woning. Dit lijkt in eerste instantie voordelig, maar bedenk dat de huur voor een ruime, comfortabele woning de laatste jaren flink gestegen is.

Het is daarom verstandig om vooraf goed uit te zoeken wat uw maandlasten zullen gaan zijn en wat dit op langere termijn voor uw vermogen. Eventueel kunt u hierbij de hulp inschakelen van een financieel planner (via de Vereniging Onafhankelijke Financiële Planners).


Kopen: een nieuwe of bestaande woning?

Wilt u een nieuwe woning kopen, dan hebt de keuze uit een nieuwe of een bestaande woning. Bestaande woningen zijn vaak ouder en wellicht minder makkelijk op uw wensen aan te passen, maar liggen wellicht wel in wijken die u meer aanspreken of zelfs in uw huidige woonwijk.

Nieuwbouwwoningen bieden als grootste voordeel dat u er waarschijnlijk – vooral in de eerste jaren na uw verhuizing – weinig onderhoud aan heeft. Bovendien is het binnenklimaat in deze woningen vaak goed geregeld; de woningen hebben dubbel glas, een gemakkelijk regelbare thermostaat en zijn energiezuinig.

In nieuwbouwwijken is vaak veel aandacht besteedt aan de verkeersveiligheid en aan de bereikbaarheid van diverse voorzieningen zoals winkels, supermarkten, kappers, een bakker, enzovoort.

Sinds 1 januari 2003 moeten alle nieuwbouwwoningen voldoen aan de eisen van het nieuwe Bouwbesluit. Hierbij gaat het ook om eisen die het voor gehandicapten en ouderen mogelijk maken om zo comfortabel mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Er worden eisen gesteld aan de hoogte van drempels en de grootte van vertrekken.


Van woonhuis naar appartement

Het verhuizen naar een appartement kan veel voordelen bieden. Zo heeft u geen onderhoud meer aan een eventuele tuin en heeft u vaak minder of geen trappen in uw woning.

Een bijkomstigheid van het verhuizen naar een appartement, is dat u verplicht lid dient te worden van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit lidmaatschap verleent u bepaalde rechten en plichten, welke hieronder besproken worden.

Wat is een vereniging van eigenaren?

Samen met andere bewoners van uw gebouw, bent u mede-eigenaar van het gehele gebouw en de eventuele binnenplaats/tuin. U draagt gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het complex. Deze verantwoordelijkheid is wettelijk vastgelegd in uw lidmaatschap. De vereniging van eigenaren behartigd tevens de belangen van alle bewoners.Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek