Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Verkoopregulerende bepalingen

Verkoopregulerende bepalingen zijn afspraken die zijn vastgelegd in de koopovereenkomst. Hieronder leest u drie van de meest voorkomende verkoopregulerende bepalingen:

  • Antispeculatie beding
    Een korting die verleend is op de koop van een woning/appartement, laat men gedeeltelijk terugvloeien naar degene die de korting in eerste instantie verstrekte. In de meeste gevallen gaat het hier om de gemeente. Het antispeculatie beding wordt soms opgenomen in de koopovereenkomst. Dit kan voor u tot gevolg hebben dat u bij eventuele verkoop van uw woning een deel van de opbrengst moet schenken aan degene die de korting in eerste instantie verstrekte.

  • Plicht tot zelfbewoning
    Deze bepaling betekend precies wat u denkt; in het koopcontract kan een plicht opgenomen zijn om de woning die u koopt zelf te bewonen. Dit lijkt in eerste instantie geen beperking, maar denkt u wel aan uw toekomst. Misschien is het ooit nodig een vriend onderdak te bieden of wilt u gaan samenwonen. In overleg met de bank is hier vaak wel een mouw aan te passen, maar de gemeente kan een lastige factor blijken in het aanpassen van deze plicht.

  • Wet voorkeursrecht gemeenten
    Deze wet houdt in dat u, indien u besluit de woning weer te verkopen, verplicht bent om de woning eerst aan de gemeente aan te bieden. Of uw woning onder dit voorkeursrecht valt, is dit meestal te vinden in de eigendomsakte.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek