Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Voor het verbouwen

Ken uw wensen
Alvorens u begint aan het verbouwen van uw woning, is het van belang dat u al uw wensen duidelijk op een rijtje heeft. Schrijf uw plannen gedetailleerd op en teken uw ideeĆ«n eventueel uit. Zo is het voor u zelf, en eventueel voor een aannemer, gemakkelijker uw wensen te realiseren. Verder komt u er door het uittekenen van uw plannen achter of deze wel realistisch zijn. Houdt hierbij bijvoorbeeld rekening met de plaats van uw meubels en de draairichting van uw deuren. Een goede bouwtekening kan u helpen uw wensen in beeld te brengen, daarnaast is het van groot belang om een goede tekening te hebben alvorens u een vergunning aan gaat vragen. Wilt u een kwalitatief goede bouwtekening dan kunt u via www.bouwtekening-maken.nl een tekenaar inschakelen.  

Verbouwing en de buren
Niet alleen met uw eigen woning moet rekening gehouden worden, maar ook met die van de buren. In het Burgerlijk Wetboek zijn regels opgenomen die het uitzicht op een buurerf beperken. Deze zijn opgesteld om ieders privacy te waarborgen. Van de wet mag alleen afgeweken worden wanneer uw buren hier toestemming voor geven.
Verder dient u rekening te houden met de erfgrens. In enkele gevallen zijn uw buiten muren precies op de erfgrens gebouwd. Indien u bij het uitbouwen deze muur wenst te verplaatsen om zo meer ruimte te creƫren, bouwt u dus op de grond van uw buren. Ook dit mag alleen met toestemming van uw buren. Is dit het geval, dan is het aan te raden dit te laten vastleggen door het vestigen van een erfdienstbaarheid. Licht in alle gevallen uw buren in over de verbouwing.

Aannemer of architect
Wanneer u kleine aanpassingen aan uw woning wenst te realiseren, heeft u vaak genoeg aan het inschakelen van een aannemer. Bij grotere verbouwingen kan een architect u vaak beter helpen met het uittekenen van uw plannen.
Bij het inschakelen van zowel een aannemer als een architect is het verstandig verschillende kosteloze en vrijblijvende offertes aan te vragen. Leg eventueel gemaakte afspraken schriftelijk vast. Voor de werkzaamheden van een aannemer tekent u een verbouwingsovereenkomst.

Gemeente
Wanneer u uw woning gaat verbouwen, komt u in veel gevallen in aanraking met de gemeente. Deze toetst uw plannen aan het Bouwbesluit. Er worden vergunningvrije en vergunningplichtige gebouwen onderscheiden. Deze laatste worden weer onderverdeeld in bouwwerken heb een lichte of een reguliere vergunningplicht. Omdat niet altijd onmiddellijk duidelijk is onder welk soort uw woning valt, is het aan te raden uw plannen eerst aan de gemeente voor te leggen.

Oplevering
Is uw verbouwing klaar, loop dan samen met uw aannemer en/of architect alles na. Vindt u gebreken, dan is het verstandig schriftelijk af te spreken wanneer deze verholpen worden. Bedenk dat na de verbouwing uw woning meer waard is geworden. Pas uw opstalverzekering hier op aan.  

Offerte en technische omschrijving

Voordat de verbouwing begint, kunt u in de offerte al vinden wat deze gaat kosten. In de technische omschrijving kunt u precies vinden welke aspecten van de verbouwing onder deze kosten vallen.

Let bij het aanvragen van een offerte op de volgende punten:

  • Leg vooraf schriftelijk vast dat de aanvraag van de offerte gratis en vrijblijvend is. In de meeste gevallen is een offerte tot dertig dagen na ontvangst geldig.
  • In een goede offerte zijn de volgende zaken opgenomen:
- Een overzicht van de materialen en installaties, inclusief bijbehorende kosten en leveringsvoorwaarden
- Een globale omschrijving van de uit te voeren werkzaamheden;
  • Vraag bij meerdere aannemers een offerte aan. Hierbij is het van belang dat u hen zo duidelijk mogelijk informeert over uw wensen. Op deze manier raakt u in het bezit van verschillende offertes die u gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken.

Na het vergelijken van de verschillende offertes en het rond krijgen van de financiering, kunt u met uw aannemer een overeenkomst sluiten. Hierbij hoort een technische omschrijving, ook wel bestek genoemd. Hierin wordt de verbouwing nauwkeurig omschreven. Tevens bevat de technische omschrijving een planning van de uit te voeren werkzaamheden en een specificatie van de te maken kosten. Ook hoort bij een bestek een tekening van uw woning na de verbouwing. Het is aan te raden deze tekening te controleren. Hierbij dient u vooral op de volgende zaken te letten:

  • De hoogte en breedte van de vensterbanken;
  • Looplijnen;
  • De plaats en grootte van radiatoren;
  • De plaats van stopcontacten en lichtpunten;
  • De draairichting en plaats van deuren en ramen;
  • Ventilatievoorzieningen;



Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek