Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Tweede hypotheek


Wat is een tweede hypotheek?
Een tweede hypotheek is een extra lening op hetzelfde pand. Of u een tweede hypotheek af kunt sluiten is afhankelijk van de overwaarde van uw huis en de hoogte van uw inkomen. Als deze twee factoren beide toereikend zijn kunt u een tweede hypotheek afsluiten.

Waarom een tweede hypotheek?
Een tweede hypotheek kunt u gebruiken voor verschillende doeleinden. Wanneer u de hypotheek gebruikt voor de verbouwing van uw woning, of voor achterstallig onderhoud met betrekking tot uw woning, dan zijn zowel de kosten als de rente fiscaal aftrekbaar. De waarde van uw huis wordt immers verhoogd door het onderhoud dat u eraan verricht. Dit geldt echter alleen als het om uw hoofdwoning gaat. U kunt dus de kosten niet aftrekken als het om bijvoorbeeld een vakantiewoning gaat.
U kunt uw tweede hypotheek ook gebruiken voor zaken die niets met uw woning te maken hebben. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het bekostigen van een vakantie, het kopen van een nieuwe auto, enzovoort. Ook in deze gevallen zijn de kosten en de rente niet aftrekbaar.

Een tweede hypotheek afsluiten
Het is niet verplicht uw tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker af te sluiten. In de meeste gevallen is dit echter wel het meest voordelig.
Het afsluiten van een tweede hypotheek brengt aardig wat kosten met zich mee. Zo betaalt u onder meer afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Een tweede hypotheek is daarom enkel bedoelt voor grote uitgaven. Deze hypotheek is altijd duurder dan de eerste hypotheek.

Het kan verstandig zijn er bij het afsluiten van een eerste hypotheek vast over na te denken of u ooit een tweede hypotheek af wilt sluiten. Wanneer u deze optie niet uitsluit, kan het raadzaam zijn voor de eerste hypotheek een hogere inschrijving te doen. U hoeft dan niet nogmaals naar de notaris als u een tweede hypotheek af wilt sluiten. Op deze manier bespaart u geld omdat u niet tweemaal de notariskosten hoeft te betalen.

In plaats van een tweede hypotheek af te sluiten, kunt u in sommige gevallen ook uw hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheek met een hoger bedrag. Dit kan voordeliger uitvallen.

De voordelen van een tweede hypotheek
  • Wanneer je de tweede hypotheek gebruikt voor het verbouwen van je eigen hoofdwoning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
  • U heeft een lagere rente dan wanneer u gebruik maakt van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. De geldverstrekker kan u deze lagere rente aanbieden omdat deze de woning als 'onderpand' heeft. Bij gedwongen verkoop is de bank die de eerste hypotheek heeft afgesloten de eerste die rechten heeft. Het geld dat daarna overblijft, gaat naar de geldverstrekker die de tweede hypotheek heeft afgesloten.
  • De overwaarde kunt u opnemen om vrij te besteden.
  • Bedragen die u reeds afgelost heeft, kunt u weer opnemen mits dit valt binnen het vooraf afgesproken krediet limiet.

Nadelen van een tweede hypotheek

  • Het afsluiten van een tweede hypotheek gaat niet vanzelf. U zult er niet alleen tijd, maar ook geld in moeten stoppen. Zo moet u opnieuw afsluit- en notariskosten betalen.
  • Bij een tweede hypotheek zit u vast aan een looptijd van 30 jaar. Binnen deze 30 jaar moet de hypotheek afgelost worden.
  • De eigen woning wordt, wanneer noodzakelijk, als reserve aangetast.
  • Veel banken verplichten u om naast de tweede hypotheek een levensverzekering af te sluiten.
  • Voor het afsluiten van een tweede hypotheek, is het noodzakelijk dat u de overwaarde van uw woning kunt laten zien. Hiervoor is vaak een nieuw taxatierapport nodig.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek