Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Energielabel Woning

Net als voor auto's en eletrische apparatuur is er ook voor woningen een energielabel beschikbaar. Wanneer u een nieuw woning wilt kopen of huren is het van belang om goede informatie te hebben over de energiekwaliteit van deze woning. Sinds 2008 moeten verkopers en verhuurders van woningen een energielabel laten zien aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Opdeling in klassen
Het energielabel voor woningen is opgedeeld in de klassen A tot en met G. Deze klassen bezitten ook de kleuren groen tot en met rood. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een bepaalde woning is ten opzichte van soortgelijke woningen. Een woning met energielabel A (donkergroen) is zuinig en een woning met energielabel G (rood) is onzuinig. Het doel van de invoering van het energielabel is tweezijdig. Enerzijds moet dit de verkoop van zuinige huizen stimuleren en daardoor de waarde laten stijgen, anderzijds moet dit verkopers en verhuurders stimuleren om te investeren in energiebesparing.

Verplichting?
Het is voor verkopers en verhuurders van woningen sinds 2008 verplicht om een energielabel te overhandigen. Op deze manier kunnen belangstellenden de energiekwaliteit van de woning meewegen in hun beslissing om de woning te kopen of te huren.

Wanneer er in 2013 geen energielabel kan worden overhandigd, kan bij de verkoop van een woning de eigendomsakte niet passeren, en hoeven de huurders minder huur te betalen. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze verplichting:

  • Huizen die jonger zijn dan 10 jaar. Bij deze huizen is een energieprestatiecoĆ«fficiĆ«nt (EPC) berekend. Met de EPC-berekening voldoet de eigenaar aan de labelplicht.
  • Wanneer u een Energie Prestatie Advies (EPA) of Maatwerkadvies Energiebesparing heeft laten opstellen door een gecertificeerd adviseur tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, hoeft u geen energielabel te laten maken.
  • De volgende huizen hebben ook geen energielabel nodig: monumenten, woonwagens, onverwarmde logiesgebouwen, gebouwen met industriefunctie, tijdelijke bouwwerken, gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50m2.

Energielabel aanvragen
Wanneer u een energielabel aan wilt vragen moet u bij een gecertificeerde adviseur zijn. Alleen deze adviseurs mogen een energielabel toekennen aan uw woning, zij hebben hiervoor een speciale opleding gevolgd. Hier vindt u een lijst met gecertificeerde adviseurs. De adviseur komt bij u thuis langs om het energielabel van uw woning te bepalen. De adviseur mag zelf de kosten bepalen voor het opstellen van een energielabel, dit verschilt dus per adviseur of onderneming. Daarnaast zullen de kosten hoger zijn wanneer u een groot huis heeft dan wanneer u een klein huis heeft. Het is verstandig om bij verschillende adviseurs een offerte op te vragen, zo krijgt u een goed beeld van een reƫle prijs voor de beoordeling van uw woning. Als u eenmaal een energielabel hebt aangevraagd blijft deze tien jaar geldig. Daarna zal weer opnieuw een label aangevraagd moeten worden.

Maatwerkadvies
Een uitgebreid energieprestatie-advies wordt ook wel een maatwerkadvies genoemd, ook dit advies zal gegeven worden door een gecertificeerd adviseur.

Het maatwerkadvies is een advies dat aansluit op uw gezingssituatie, dit advies kan van belang zijn wanneer u aan de slag wilt met energiebesparing in uw huis. Wanneer u een maatwerkadvies vraagt krijgt u een advies dat rekening houdt met maatregelen die in uw situatie effectief zijn. Er zal op een rijtje worden gezet op welke punten u het beste energie kunt besparen en wat daarvoor de investeringskosten zijn.




Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek