Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Een makelaar inschakelen


Wanneer u een makelaar inschakelt om u te begeleiden bij het keuzeproces, zijn hiervoor verschillende opties.
 • Fotopresentatie
  Veel makelaars hebben een fotopresentatie van alle huizen die zij te koop aanbieden. Ook beschikken veel makelaars over woningen in de stille verkoop. Zonder het inschakelen van een makelaar heeft u dus geen toegang tot deze woningen.
 • Makelaarskrant
  Veel makelaars maken gebruik van een makelaarskrant. Hierin staat een overzicht van het aanbod van verschillende makelaars in de regio.
 • Oriëntatieopdracht
  U kunt een makelaar ook inschakelen als u al ongeveer weet naar welke type huis u zoekt. U kunt een makelaar dan een oriëntatieopdracht geven. De makelaar zoekt dan voor u naar aangeboden woningen die aan uw wensen voldoen. Hier betaalt u meestal een vast bedrag voor.
  Veel makelaars hanteren een ‘informatietermijn’. Dit houdt in dat woningen het eerst aangeboden worden aan klanten die een zoekopdracht hebben gegeven.
 • Zoekopdracht
  Dit gaat nog een stap verder dan een oriëntatieopdracht. De makelaar begeleidt in dit geval het gehele aankoopproces. Hier vraagt hij courtage voor. Wanneer u een zoekopdracht geeft, wordt u als eerste op de hoogte gebracht over het actuele woningaanbod.

U kunt een makelaar niet alleen inschakelen bij de koop van een nieuwe woning (aankoopmakelaar), maar ook bij de verkoop van uw oude woning (verkoopmakelaar). De makelaar biedt uw woning dan zo uitgebreid mogelijk te koop aan.

Als u voor zowel de koop als de verkoop van de woning een makelaar wilt inschakelen, is het vaak gunstig hiervoor dezelfde makelaar te benaderen. U kunt dan samen over het tarief onderhandelen.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek