Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Door een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten zorgt u ervoor dat uw nabestaanden goed verzorgd achter blijven. Na uw overlijden wordt een geldbedrag uitbetaald aan uw nabestaanden. Het bedrag dat zij ontvangen, wordt van tevoren vastgesteld. De voorwaarden tussen de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen zijn niet groot. Let u echter wel op de verschillen in premie: deze kunnen per verzekeraar veel verschillen.

U kunt ervoor kiezen een vast bedrag uit te laten keren. Een andere mogelijkheid is dat het verzekerde bedrag gedurende de looptijd van de verzekering afneemt.

Een dalende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. Het verzekerde bedrag loopt dan in lijn met de restschuld. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw nabestaanden uw hypotheekschuld niet hoeven afbetalen.

Kosten
De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van het verzekerde bedrag, uw leeftijd, geslacht en uw gezondheid op het moment dat u de verzekering afsluit. Om deze reden dient u bij de aanvraag een gezondheidsverklaring in te vullen.

De verzekering telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De verzekering keert alleen uit bij het overlijden van de belastingplichtige, zijn partner of een bloed- of aanverwant

  • Het verzekerde bedrag betaalt niet meer dan € 6.590,-

Tussentijds beƫindigen
Het is geen probleem als u de verzekering tussentijds wilt beƫindigen. U betaalt hier niets voor. U ontvangt echter ook niets van uw verzekeraar omdat u geen waarde opbouwt.

Kruiselings verzekeren
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, heeft u de mogelijkheid tot kruiselings verzekeren. Dit houdt in dat uw partner de premie voor uw levensverzekering betaalt, en dat u de premie voor de levensverzekering van uw partner betaalt. Het voordeel daarvan is dat u kunt voorkomen dat u of uw partner successierechten moet betalen over de eventuele uitkering.

Hypotheek en overlijdensrisicoverzekering
Een hypotheekverstrekker kan eisen dat u naast de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Tevens kan de verstrekker eisen dat deze verzekering verpand wordt. Dit houdt in dat zij bij eventueel overlijden het recht hebben om de uitkering van de verzekering te gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek. Dit overlegt de hypotheekverstrekker echter in de meeste gevallen met uw nabestaanden.

Voor wie?
Of het voor u voordelig is een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, hangt af van een aantal zaken:

  • Uw gezinssituatie
    Een overlijdensrisicoverzekering is vooral belangrijk wanneer u een groot gezin en/of veel nabestaanden heeft. Een veel gebruikte stelregel hierbij is dat de overlijdensrisicoverzekering een dekking moet hebben waarbij uw nabestaanden zonder problemen in de huidige woning kunnen blijven wonen.

  • Uw financiĆ«le situatie
    Wanneer u een groot eigen vermogen heeft is een overlijdensrisico niet altijd noodzakelijk. Ook kunt u er in dit geval voor kiezen een lagere verzekering af te sluiten.

  • Overige voorzieningen
    Hierbij kunt u denken aan een nabestaandenpensioenregeling. Indien u een ruime nabestaandepensioenregeling heeft is het niet tot minder noodzakelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Overige vormen van levensverzekeringen

Naast de overlijdensrisicoverzekering bestaan nog twee vormen van levensverzekeringen

  • Verzekering bij leven
    Een dergelijke verzekering keert alleen uit wanneer de verzekerde op een bepaalde datum nog in leven is. Middels een dergelijke verzekering wordt vermogen opgebouwd.
  • Gemengde verzekering
    Deze verzekering wordt ook wel een kapitaalverzekering genoemd. Een gemengde verzekering is een combinatie tussen een overlijdensrisicoverzekering en een verzekering bij leven. Deze verzekering komt altijd tot uitkering.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek