Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Aankoopmakelaar

Als u een huis wilt kopen kunt u er voor kiezen een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar kan bekijken of de vraagprijs reƫel is en met welke juridische zaken u rekening moet houden. Daarnaast kan een aankoopmakelaar kijken of er ontbindende voorwaarden opgenomen moeten worden. Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft voor- en nadelen, deze staan hieronder op een rijtje:

De voordelen van een aankoopmakelaar:

  • deze kent de (lokale) huizenmarkt en de (lokale) regelgeving
  • deze weet hoe het biedproces werkt
  • deze kan het hoofd koel houden als het spannend wordt
  • deze kan helpen het zakelijke gedeelte tot en met de overdracht te organiseren.

De nadelen van een aankoopmakelaar:

  • Het makelaarscourtage kan hoog oplopen. Meestal gaat het om een bedrag van 1% tot 2% van de koopsom. Al zijn er nu ook organisaties die een vast tarief hanteren.

  • Bovenop de courtage kunnen nog extra kosten komen.

  • Het eigenbelang van de makelaar kan voor uw belang gaan.

Om de hoge courtagekosten te beperken kunt u er voor kiezen om maar voor een deel van het proces een aankoopmakelaar in te schakelen. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar een huis, maar voor de onderhandeling of de koop een makelaar inschakelen.

Werkzaamheden van een aankoopmakelaar:

Vooronderzoek
Voordat u met uw aankoopmakelaar voor de tweede keer een woning gaat bezichtigen heeft deze al onderzoek gedaan. Het vooronderzoek bestaat uit het opvragen van gegevens, hieronder vallen bijvoorbeeld kadastrale gegevens, milieu, bestemmingsplan en de periode dat de woning te koop staat. Ook kan uw aankoopmakelaar u aanraden een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Bezichtiging
Indien u een woning heeft gevonden die voldoet aan uw wensen, kunt u een aankoopmakelaar inschakelen. De aankoopmakelaar zal in overleg met u en de verkopende partij een datum voor een tweede bezichtiging maken. De aankoopmakelaar gaat dan mee voor inspectie en waardebepaling. Tijdens of na het bezichtigen zal uw makelaar u informeren over de staat van het onderhoud en de (verborgen) gebreken.

Wanneer u na de tweede bezichtiging besluit dat de woning toch niet aan uw verwachting voldoet, en u verder niet meer op zoekt wilt naar een andere woning dan kan uw aankoopmakelaar kosten in rekening brengen voor de werkzaamheden die hij/zij heeft verricht.

Onderhandelen
Als u heeft besloten een woning te willen kopen zal de aankoopmakelaar een onderhandelingsstrategie bepalen. Deze strategie zal de makelaar vooraf met u doornemen, ook zal de makelaar u op de hoogte houden van de vorderingen.

Koopakte
Wanneer de koop is gesloten zal er een koopakte moeten worden opgesteld. In de koopakte worden gemaakte afspraken vastgelegd, dit zijn afspraken over de koopsom, de leveringsdatum, ontbindende voorwaarden, de boete voor het niet nakomen van afspraken en dergelijke. De verkopende makelaar zal de koopakte in de vorm van een 'voorlopige koopakte' opstellen waarna de aankoopmakelaar deze koopakte zal controleren en waar nodig bijstellen.

Notariƫle begeleiding
Nadat de koopakte is opgesteld zal de notaris op basis van de gegevens uit deze koopakte een leveringsakte opstellen. Ook deze akte zal door uw aankoopmakelaar worden gecontroleerd. De leveringsakte wordt getekend op de datum van overdracht en in aanwezigheid van de aankoopmakelaar, notaris en/of de verkopende partij. De dag waarop de leveringsakte wordt getekend ontvangt u ook de sleutel van uw nieuwe woning.

Makelaar inschakelen
Wilt u een makelaar inschakelen dan kunt u het beste kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij een beroepsorganisatie. Nederland kent drie grote makelaarsverenigingen, dit zijn:


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek