Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Huurwoningen kopen

Het komt steeds vaker voor dat woningcorporaties of gemeenten hun huurders de mogelijkheid geven het huis waarin zij wonen te kopen.

Wanneer u een dergelijk aanbod wordt gedaan, heeft u als huurder misschien niet Ć©Ć©n, twee, drie een antwoord. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het kopen van een huis.

Voordelen

 • Met een koophuis bouwt u eigen vermogen op. Als de huizenprijzen stijgen, profiteert u hier dus van mee.
 • U kan uw huis naar eigen wens aanpassen (met bijv. een dakkapel), zonder dat u hiervoor toestemming van de verhuurder nodig heeft. Op deze manier kunt u uw woning zelf in waarde laten stijgen.
 • U heeft geen last van de stijgende huurprijzen.
 • Wanneer u uw huurwoning koopt, kent u de buurt waar u in woont al.
 • Bij het kopen van uw huurwoning kunt u beter inschatten of de woning de investering waard is, dan wanneer u een andere woning koopt.
 • Met het kopen van uw huurwoning bespaart u een hoop op de verhuiskosten.

Nadelen

 • U moet zelf de kosten voor reparaties aan het huis betalen.
 • U bent financieel betrokken bij daling van de huizenprijzen.
 • Bij eventuele verkoop van de woning moet u er op letten dat u het huis in een gunstige periode verkoopt.

De regels
U bent als huurder nooit verplicht de huurwoning te kopen. Vaak hebben woningcorporaties een regeling waarbij u als bewoner de eerste bent aan wie het huis te koop wordt aangeboden. Als u niet geïnteresseerd bent, wordt de woning pas verkocht nadat u de huur opzegt. Wanneer u niet ingaat op het aanbod tot kopen, heeft dit voor u geen consequenties.

De woningcorporatie kan niet gedwongen worden tot verkoop van een huurhuis.

Hoewel het beleid van de overheid erop gericht is de verkoop van huurwoningen te stimuleren, kan een corporatie er dus voor kiezen dit niet te doen. Huizen met een lage huur worden vaak niet verkocht, omdat hier veel vraag naar is.

Waar moet u allemaal aan denken?
Als u uw huurhuis wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar u goed over na moet denken.

 • Ga bij uzelf na of u nog lang in het huis wilt blijven wonen. Houdt hierbij rekening met uw toekomstperspectief (bijvoorbeeld gezinsuitbreiding).
 • Zoek uit of uw financiĆ«le situatie stabiel genoeg is. Voor het afsluiten van een hypotheek heeft u een vast inkomen nodig. Verder is de maximale hoogt van de hypotheek die u kunt afsluiten afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.
 • Ga na of het koopaanbod wel voordelig is. Er zijn verschillende opties om dit na te gaan. Voor een overzicht van deze opties, klik hier.

Financiƫle aspecten
Als huurder kunt u profiteren van een aantal financiƫle voordelen bij de koop van uw huurhuis. Een woningcorporatie mag u bij de koop ondersteunen. Vaak doen zij dit door, in het begin, een deel van de rentelasten te betalen. Een andere manier is door de woning onder de vrije verkoopwaarde
te verkopen. Door de lagere verkoopprijs, hoeft u een minder hoge hypotheek af te sluiten.

Een woningcorporatie kan deze lage verkoopprijs mogelijk maken, door gebruik te maken van de regeling 'Maatschappelijk Gebonden Eigendom' (MGE). De verhuurder laat hierbij de koper toezeggen, dat deze bij verkoop de woning als eerste aan de woningcorporatie aanbiedt. Een belangrijke voorwaarde bij het MGE, is dat de winst of verlies na verkoop van het huis tussen de corporatie en de voormalige koper wordt verdeeld. Er bestaat nog een aantal varianten op MGE. Voor nadere informatie over Maatschappelijk Gebonden Eigendom en de varianten hierop, klik hier.Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2023 Uw Huis en Hypotheek