Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Het kooptraject


Behalve de nodige voorkennis over de kosten en de soort woning die u gaat betrekken, moet u als starter ook weten hoe het aankoopproces verloopt. Daarom is voor u stap voor stap beschreven hoe dit in zijn werk gaat.

1. Een woning zoeken
Een logische eerste stap, is het op zoek gaan naar uw droomwoning. Voor dat u hieraan begint, is het handig te weten op welke manieren u een woning kunt vinden.
  • U kunt zelf op zoek gaan naar een woning. Voor nadere informatie, klik hier.
  • U kunt een makelaar inschakelen die u helpt bij het zoekproces. Voor nadere informatie, klik hier.
2. Een woning kopen
Zodra u een woning heeft gevonden, kan het koopproces beginnen. Hierbij spelen een aantal factoren een rol:
  • Taxatierapport. Bij het verkrijgen van een hypotheek, heeft u een taxatiewaarde nodig. Hiervoor dient u een taxatierapport op te laten stellen. Dit kan u tevens helpen bij het bieden op een huis.
  • Prijsbepaling. Ieder huis heeft zijn prijs. Om na te gaan of deze prijs reĆ«el is voor de betreffende woning, dient u meer te weten over de prijsbepaling.
  • Optie. In sommige gevallen is het mogelijk een optie op een woning te nemen. Dit houdt in dat u gedurende een aantal dagen het eerste recht van koop op de woning heeft. Zo heeft u extra tijd om nog een aantal zaken te regelen.
  • Koopcontract. Er wordt een voorlopig koopcontract opgesteld, wanneer het bod van de woning door beide partijen is goedgekeurd. Een voorlopig koopcontract is echter niet vrijblijvend.
  • Bouwkundige keuring. Bij een dergelijke keuring wordt er gekeken naar de bouwkundige staat van de nieuwe woning. Hiermee ontdekt u tijdig of de woning gebreken heeft waar u niets van af wist.
  • Opleveringskeuring. Deze keuring wordt uigevoerd nadat u het huis heeft gekocht. Er wordt door een deskundige nagegaan of het huis conform de gemaakte afspraken aan u is opgeleverd. Deze keuring wordt vervolgens door de aannemer en de koper ondertekend. Zo voorkomt u dat er onenigheid bestaat tussen u en de aannemer over eventuele verbeterpunten.
  • Overdracht of oplevering. Bij de overdracht of oplevering van uw nieuwe woning, spelen een aantal factoren een belangrijke rol.

3. Verhuizen

Nu de hele koop van uw nieuwe woning rond is, kunt u beginnen met verhuizen. Tips voor verhuizen, vindt u hier

---------------------------------------------------

Woning in het buitenland?
Wanneer u een woning in het buitenland koopt, krijgt u met andere zaken te maken dan wanneer uw woning gewoon in Nederland staat.

  • Fiscale regels
    Uw hypotheekrente is aftrekbaar als u in Nederland werkt, maar in het buitenland woont. Een voorwaarde hiervoor is wel dat deze woning uw hoofdverblijf is. Voor een tweede huis is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
  • Financiering
    Het is in veel gevallen niet mogelijk een Nederlandse hypotheekverstrekker te krijgen om uw huis in het buitenland mee te financieren. U zult enkel een Nederlandse hypotheek kunnen afsluiten wanneer de hypotheekverstrekker een groot financieel vertrouwen in u heeft, of wanneer de verstrekker in vestiging in het betreffende land heeft. 
Lees meer informatie over wonen in Duisland of Belgiƫ.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek