Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Het lage btw-tarief bij schilderwerken


Twijfelt u om het schilderwerk uit handen te geven? Dan is het goed om te weten dat het btw-tarief voor schilderwerken en stucwerken erg gunstig ligt. Normaal gesproken betaalt u 21% btw, maar voor deze projecten wordt het 6% btw-tarief gehanteerd. Wilt u meer weten over deze belastingverlaging? Lees dan vooral verder.

Waarom 6% en geen 21% btw?

Het inzetten van het 6% btw-tarief is bedoeld om de bouwsector te ondersteunen. Sinds 2009 geldt het lage btw-tarief voor schilder- en stucadoorwerk. Het 6% btw-tarief is alleen geldig op projecten die direct gerelateerd zijn aan het schilderwerk. Bijkomende werkzaamheden als het vochtvrij maken van ruimtes, vervangen van kozijnen en het herstellen van metselwerk vallen onder het 21% btw-tarief.

Voor wie geldt het btw-tarief?

Het 6% btw-tarief is voor bijna iedereen geldig, bij zowel huur- als koopwoningen. EĆ©n van de voorwaarde is dat de woning ouder moet zijn dan 2 jaar. Bij een nieuwe woning geldt het 21% btw-tarief.

Bespaart u veel kosten?

Een laag btw-tarief scheelt flink in de portemonnee. Maar wat kost een schilder precies? Gemiddeld vraagt een schilder € 30 - € 40 per m2. Een voorbeeld van de totale kosten van buitenschilderwerken. De kosten voor het laten schilderen van een rijtjeswoning liggen gemiddeld op € 1.500 met het 6%-tarief. Wanneer hier het 21%-tarief zou gelden, komt u uit op gemiddeld € 1.700. U bespaart dus € 200 en u hoeft er niets voor te doen.

Tips

Het 6%-tarief wordt niet alleen gehanteerd bij schilderwerken, maar ook bij andere zaken zoals het inhuren van een architect. Andere werkzaamheden van de schilder die bij het 6% btw-tarief horen zijn:

- het voorbereiden van het schilderwerk;

- binnen- en buitenschilderwerk;

- arbeidsuren en materialen;

- voorbehandeling van het schilderwerk.

Prijzen vergelijken is een andere tip om veel kosten te besparen. Door te kijken naar de prijzen van verschillende schilders bij u in de buurt, kunt u snel en gemakkelijk de aanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding kiezen. Door concurrenten te vergelijken bespaart u al snel tot wel 40% op de totale kosten.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek