Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Hypotheek meeverhuizen


Wanneer u al een koopwoning had en u vervolgens een nieuwe woning koopt, dan heeft u al een hypotheek. In veel gevallen wordt de oude hypotheek dan volledig afgelost om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar dit is helemaal niet nodig, vaak kunt u uw huidige hypotheek ook meeverhuizen.

Wat is meeverhuizen
?
Het meeverhuizen van een hypotheek betekent dat u de voorwaarden van uw oude hypotheek meeneemt. Het deel van uw oude hypotheek dat nog niet is afgelost hevelt u over naar het nieuwe huis, voor het resterende deel sluit u een tweede, nieuwe hypotheek af. Het is wel zo dat u de tweede hypotheek meestal bij uw oude hypotheekverstrekker af moet sluiten, hypotheekverstrekkers sluiten niet graag een tweede hypotheek af, als de eerste hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker loopt.

Wel of niet meeverhuizen?
Voordat u gaat verhuizen is het verstandig om na te denken over de voorwaarden van uw oude hypotheek en de voorwaarden van een nieuwe hypotheek. Wanneer de voorwaarden van een nieuwe hypotheek gunstiger zijn dan die van uw oude hypotheek is het vaak verstandiger om ervoor te kiezen om een geheel nieuwe hypotheek af te sluiten.

Toch is dat niet het enige waar u op dient te letten, het afsluiten van een nieuwe hypotheek brengt hogere kosten met zich mee. U moet rekening houden met afsluitkosten en notariskosten.

Een nieuwe hypotheek afsluiten
Wanneer uw oude hypotheek niet meer goed aansluit bij uw wensen en mogelijkheden, en de voorwaarden niet meer zo gunstig zijn is het verstandig om te kiezen voor een nieuwe hypotheek. U moet er wel rekening mee houden dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is, wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit, heeft u voor een deel minder dan dertig jaar aftrek. Voor het deel van uw nieuwe hypotheek dat hoger is dan uw oude hypotheek kunt u wel dertig jaar hypotheekrente aftrekken.

Vraag om advies

De keuze maken om uw hypotheek wel of niet mee te verhuizen is moeilijk, het is verstandig om hiervoor een hypotheekadviseur om advies te vragen. Deze adviseur zal uw persoonlijke situatie goed bekijken en passend advies kunnen geen. Samen met de adviseur kunt u bepalen of u uw hypotheek mee moet verhuizen of dat u juist beter een nieuwe hypotheek af kunt sluiten.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek