Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Erfpacht

Het kopen van een huis wordt steeds moeilijker, prijzen gaan omhoog en het afsluiten van een hoge hypotheek is lastig. Het komt dan ook vaak voor dat mensen niet het huis kunnen kopen dat ze zouden willen.

Grondvermogen erfpacht kan hiervoor een oplossing zijn. Bij erfpacht bent u niet meer de eigenaar van de grond, maar alleen van het huis, u hebt dan het recht van erfpacht. Dit betekent dat u recht hebt om op de grond te wonen, dit kan zijn voor een bepaalde of onbepaalde tijd.

Hoe werkt het?
Bij grondvermogen wordt gebruik gemaakt van het feit dat de waarde van een woning uit twee delen bestaat, Ć©Ć©n deel bestaat uit de woning zelf (de opstallen), het andere deel is de grond waarop de woning is gebouwd. U kunt de grond waarop de woning is gebouwd verkopen aan een institutionele belegger, tegelijkertijd krijgt u het recht van erfpacht. U kunt dus de grond benutten alsof het uw eigen grond is. Wel betaalt u een maandelijkse canon die wordt bepaald op dagbasis en jaarlijks wordt aangepast op basis van het prijsindexcijfer van de voorgaande jaren.

Wanneer u de grond verkoopt in ruil voor erfpacht hebt u extra geld voor de koop van uw woning. Vaak heeft de grond een waarvan van ongeveer 30% van de waarde van de woning als geheel, u ontvangt dus een groot bedrag voor de verkoop van de grond. Het erfpachtcanon dat u maandelijks dient te betalen is aftrekbaar van de belasting, daarnaast is dit bedrag vaak lager dan de hypotheekrente. U verhoogt dus uw koopkracht met het verkopen van de grond onder uw woning.

Mogelijkheden
U kunt met het verkopen van de grond beschikken over liquide middelen, u bent niet verplicht deze middelen te gebruiken om een woning te kopen. Hieronder vindt u mogelijke toepassingen:

 • Verbouwen
 • Uitkoop van ex-partner in verband met een echtscheiding
 • Aanvullend pensioen
 • Schenking aan kinderen
 • Overige zaken

Grond verkopen
U kunt uw grond verkopen aan Grondvermogen, de marktwaarde van de grond wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur. Grondvermogen heeft voorwaarden opgesteld voor de koop van woningen met erfpacht en de verkoop van grond, de belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Het erfpacht is voor onbepaalde tijd
 • U betaalt een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de grond (de canon)
 • De canon en de grondwaarde stijgen jaarlijks met het consumentenprijsindexcijfer
 • U kunt na 10 jaar de grond terugkopen tegen de geïndexeerde grondwaarde plus een opslag
 • Dertig jaar na de verstiging kunt u de grond terugkopen tegen de geïndexeerde grondwaarde
 • U heeft geen verplichting om de grond terug te kopen.
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek