Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Vraagprijs

Als u zelf de vraagprijs van uw woning wilt bepalen, is het belangrijk te weten hoe u dit aan moet pakken. Immers, als u teveel voor uw woning vraagt wordt het erg moeilijk deze te verkopen, maar als u te weinig vraagt doet u uzelf te kort.

  • Ga eerst na wat de gemiddelde prijs is van andere, vergelijkbare woningen die in uw buurt te koop staan. Hiervoor kunt u terecht op vindjeeigenhuis.nl (een site van het Kadaster). U kunt hier zoeken op de postcode van woningen in uw buurt. Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de gemiddelde prijs van deze woningen, is het raadzaam de prijs van ten minste 5 tot 10 vergelijkbare woningen te bekijken.

    Let er op of de prijzen die u bekeken heeft nog hedendaags zijn. Als u enkel prijzen van woningen heeft bekeken die vorig jaar, of nog langer geleden, verkocht zijn, is het mogelijk dat de huisprijzen in tussentijd iets gestegen of gedaald zijn.

    Op de website van het Kadaster vindt u de Prijsindex Bestaande Koopwoningen. Hiermee kunt u gemakkelijk bepalen of de verkoopprijs van uw woning de laatste maanden gestegen is.

    Nadat u de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen heeft bepaald, dient u te kijken naar uw eigen woning. Is deze meer of juist minder waard dan de woningen die u zojuist bekeken heeft? De waarde van uw woning kan bijvoorbeeld afhangen van de grootte van uw tuin, de al dan niet ingebouwde keuken, de badkamer, wel of geen dakkapel, enzovoort. Ga voor elk punt na of dit bijdraagt aan de meer- of minderwaarde van uw specifieke woning.

  • In de meeste situaties gaat u iets boven de marktwaarde van uw woning zitten. Vooral wanneer u geen haast heeft bij de verkoop, kan dit geen kwaad. Als uitgangspunt wordt vaak genomen dat u zoā€™n 10% boven de marktwaarde kan gaan zitten. Dit is echter niet aan regels gebonden; u kunt de verkoopprijs van uw woning geheel zelf vaststellen. Bedenk wel dat hoe hoger de prijs is, hoe moeilijker de verkoop van uw woning zal worden.

  • De vraagprijs die u vaststelt is eigenlijk een onderhandelprijs. PotentiĆ«le kopers zullen altijd proberen te onderhandelen over de verkoopprijs. Stel van tevoren voor u zelf vast hoe laag u wilt zakken met de prijs.

  • Wilt u meer zekerheid over de vraagprijs voor uw woning, dan kunt u een Erkende Taxateur inschakelen.  


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek