Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Hypotheek


Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is eigenlijk een zekerheidsrecht. Op het moment dat u een hypotheek afsluit, overhandigt u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Hierdoor heeft de geldverstrekker zekerheid voor de terugbetaling van de lening.

Met andere woorden; een hypotheek is een geldlening, waarbij een onroerende zaak, zoals een woning, dient als onderpand. Op het moment dat u de geldlening niet terugbetaalt, heeft de geldverstrekker het recht om de woning te verkopen.  Uit de opbrengst van de verkoop kan dan een gedeelte van het bedrag of het hele bedrag worden terugbetaald. 

Een hypotheek bestaat meestal uit drie onderdelen:
  • Geldlening
    Hypotheekrente moet worden betaald over het bedrag dat wordt geleend. De hoogte van deze rente is afhankelijk van de hoogte van de lening, de hypotheekvorm, de duur van de rentevaste periode en de economische situatie in Nederland.
  • Aflossing
    Het bedrag dat voor de lening geleend wordt moet terugbetaald worden aan de geldverstrekker. Dit kan helemaal aan het einde van de looptijd van de lening, of tijdens de lening. Het bedrag dat geleend wordt, moet worden terugbetaald aan de geldverstrekker. Dit kan tijdens, of aan het einde van de looptijd van de lening.
  • Verzekeringsdekkingen
    U kunt een verzekering afsluiten om de risico's (zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden) in te perken die gepaard gaan bij het afsluiten van een hypotheek.

Hoe en waar kan ik een hypotheek aanvragen?
Wanneer u een hypotheek wilt aanvragen, is het verstandig eerst uit te zoeken welke hypotheek het beste bij u past. Vervolgens is het verstandig eerst bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheekofferte aan te vragen. Meer informatie over hoe het aanvragen van een hypotheekofferte in zijn werk gaat, kunt u vinden op www.hypotheekofferte.cc. Deze site geeft een bondig overzicht van de verschillende aspecten van de hypotheekofferte. Op deze site wordt tevens aangegeven waar u een hypotheekofferte kunt aanvragen.

Voor het aanvragen van een hypotheek hebt u een taxatierapport nodig. U zult dus de woning moeten laten taxeren. Meer informatie over het laten taxeren van uw huis vind u op www.huis-taxeren.nl.Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek