Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Woning schilderen

Het schilderen van uw woning is een noodzakelijke klus. Het schilderwerk buiten ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat het houtwerk beschermd wordt tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast zal het goed schilderen van uw woning deze in waarde toe laten nemen. Naast het buitenschilderwerk is het schilderen van uw binnenwoning ook af en toe nodig. Hieronder vindt u meer informatie over het schilderen van uw woning.

Buitenwerk
Voordat u begint met schilderen kunt u uzelf het best afvragen wat u wilt schilderen, wat de staat van de te schilderen objecten is en welk eindresultaat u voor ogen heeft. Nadat dit voor u duidelijk is, is het verstandig om te bedenken welk type verf u gaat gebruiken.

Type verf
Er zijn verschillende typen verf, allereerst is het belangrijk te weten met welk type verf er eerder gewerkt is. Voor het buitenwerk kunt u gebruik maken van een water waterverdunbare acrylverf of een terpentine verdunbare alkydverf. Het is mogelijk om een acrylverf over alkydverf te schilderen maar niet andersom. In het Nederlandse klimaat is een acrylverf niet geschikt voor buitenwerk, de verwerking met kwast of roller is lastiger. Voor het schilderen van de buitenkant van uw woning dient u dus gebruik te maken van alkydverf.

Een alkydverf heeft een sterke laag die bestand is tegen verschillende weersinvloeden, waardoor het schilderwerk goed beschermd is. Ook moet u er aan denken dat hout een natuurproduct is dat krimpt en uitzet. Het type verf dat u kiest zal dan ook elastisch moeten zijn, op deze manier kan het de werking van het hout opvangen. Daarnaast is het aan te raden om een verf te kiezen die dampdoorlatend is, hierdoor kan het vocht dat in het hout zit altijd naar buiten en wordt de kans op houtrot beperkt.

Kleur verf
Een donkere verf absorbeert meer warmte waardoor deze verf meer krimpt of uitzet. Een lichte verf absorbeert minder warmte waardoor deze minder te verduren heeft en daardoor dus ook minder onderhoud nodig heeft. Wel dient u voordat u een kleur kiest na te gaan of u zich moet houden aan bepaalde kleurafspraken, het kan namelijk zijn dat er in uw buurt of wijk afspraken zijn gemaakt over de kleur van het buitenschilderwerk. Dit kunt u opzoeken in de documentatie van uw woning of navragen bij de gemeente.

Verf kopen
Na het bepalen van de kleur kunt u verf gaan kopen. Let bij het kopen van de verf niet op de inhoud en de prijs van het blik verf, maar kijk liever naar het gebruik per m2. Een duurdere verf dekt vaak beter waardoor u minder verf nodig heeft.

Kwast of roller
Voordat u begint met schilderen dient u te beschikken over een goede kwast of roller. Een goede kwast of roller zorgt ervoor dat u makkelijk en goed kunt schilderen. Een kwast is makkelijk wanneer u erg precies moet schilderen en een roller is handig om in een korte tijd, grote en platte vlakken te schilderen. Er zijn verschillende soorten kwasten, deze keuze voor een bepaalde kwast hangt af van het oppervlakte en de verf. Voor dikkere verf is een ronde kwast het handigst, voor een dunnere verf is een ovale kwast beter en bij muurverf kunt u het beste kiezen voor een blokkwast.

Benodigde materialen
Als u de verf en een kwast in huis hebt kunt u nog niet direct beginnen met verven. Voordat u begint moet u zorgen dat u ook de volgende materialen in huis hebt:

 • Ammoniak (of rinser, dit is minder agressief, beter voor het milieu maar reinigt ook minder)
 • Schuurpapier
 • Grondverf
 • Vulmiddel of plamuur
 • Kit voor het afdichten van kieren en glaskanten
 • Terpentine
 • Hulpgereedschap zoals plamuurmessen, schuurblokje, kitpistool en een doekje tegen het morsen
 • Klimmateriaal (zorg voor veiligheid en gemak)

Periode om te schilderen
De weersomstandigheden waarin u het schilderwerk uit gaat voeren zijn belangrijk. De beste periode om aan de slag te gaan met het buitenschilderwerk is tussen de maanden april en oktober. U moet er rekening mee houden dat het niet mag gaan regenen en dat het tussen de 10 en 25 graden moet zijn. Ook een hele zonnige dag is geen goed moment om bezig te gaan met uw schilderwerk, de verf droogt dan te snel, wat uw schilderwerk niet ten goede komt.

Het schilderwerk

 • Voordat u begint met het echte schilderen dient u eerst de ondergrond goed te reinigen. Dit doet u eerst met een water-ammoniakoplossing, daarna neemt u de ondergrond nog een keer af met schoon leidingwater.
 • Na het schoonmaken begint u met het schuren van de ondergrond en het affƶhnen van slechte delen.
 • Vervolgens kunt u de ondergrond stofvrij maken.
 • Nu kunt u de grondverf aanbrengen (op de kale delen of over het gehele verfwerk, dit ligt aan de kwaliteit van het onderliggende werk).
 • Na het aanbrengen van de grondverf kunt u de slechte delen plamuren, ook kunt u verstekken en de overgang van hout naar raam afkitten.
 • De geplamuurde en gekitte delen moet u opnieuw een laag grondverf geven.
 • Nadat u ook deze delen in de grondverf hebt gezet kunt u uw gehele verfwerk afwerken in de gewenste aflak (verf). Voor het aanbrengen van een nieuwe verflaag dient alles licht geschuurd en stofvrij gemaakt te worden.

Binnenwerk
Het binnenwerk wordt veel minder blootgesteld aan weersomstandigheden en hoeft daarom niet aan de eisen voor het buitenwerk te voldoen. Voor het binnenwerk is het verstandiger om acrylverf te gebruiken, dit is verf op waterbasis en bezit dus minder schadelijke stoffen. De deuren en kozijnen die toegang geven naar buiten kunt u het best behandelen met een dampwerende verf, vocht vanuit de woning kan dan niet in het hout komen. In de vochtige ruimtes in uw woning zoals een douche of kelder kunt u het best wel alkydverf gebruiken. Door de wisselende omstandigheden in deze ruimtes is hier een ander type verf nodig.

Voordat u begint te verven in uw woning dient u ook hier alles stofvrij te maken en is het verstandig om uw meubels en de vloer te bedekken.

Onderhoud
Het is verstandig om het schilderwerk buiten jaarlijks te onderhouden. Op deze manier kunt u zwakke plekken ontdekken en een nieuwe bescherming geven, het schilderwerk gaat hierdoor langer mee.

Het onderhouden begint met het afnemen van het houtwerk waardoor u zwakke plekken direct opmerkt. Deze zwakke plekken dient u eerst te schuren om er vervolgens een nieuwe laag overheen te verven.

Schilder inhuren
Wilt u al het schilderwerk niet zelf doen dan kunt u natuurlijk ook een professionele schilder inschakelen. Ontvang kosteloos meerdere offertes van schildersbedrijven uit uw omgeving op Schildervinden.nl

 


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek