Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Wet voorkeursrecht gemeenten

Middels deze wet krijgen gemeenten een betere uitgangspositie op de grondmarkt. Door deze uitgangspositie heeft de gemeente meer invloed op het ruimtelijk beleid in de betreffende gemeente. Andere voordelen zijn dat de grondmarkt inzichtelijker wordt en dat prijsopdrijving door speculatie kan worden voorkomen.

Door het voorkeursrecht krijgt de gemeente voorrang bij het verwerven van eigendom van gronden en opstallen. Dit geldt echter alleen voor gebieden waar nieuwe ruimte ontwikkelingen gepland worden.

Deze wet kan gevolgen hebben als u grond wilt verkopen waarop voorkeursrecht rust. U bent in dit geval verplicht de grond eerst aan de gemeente aan te bieden. Zolang u als eigenaar van de grond niet de intentie hebt deze te verkopen, kan de gemeente geen aanspraak doen op uw grond. U blijft zelf bevoegd tot realisatie van de bestemming over te gaan. Wanneer u dit niet doet, dan bestaat de kans dat de gemeente de grond via de onteigeningswet verwerft.

Meer informatie over de Wet voorkeursrecht gemeenten vindt u onder de volgende link: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21754&term=Wet+voorkeursrecht+gemeenten


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek