Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Overwaarde

De overwaarde op een woning is het verschil tussen de verkoopopbrengst en de eigenwoningschuld. Meestal krijgt u pas te maken met de overwaarde op uw woning op het moment dat u uw woning verkoopt, maar u kunt de overwaarde ook nu al gebruiken.

Een nieuw huis kopen
Bij de verkoop van uw huis komt de overwaarde vrij, deze kunt u gebruiken om uw nieuwe woning te financieren. In dat geval krijgt u te maken met de bijleenregeling. Wanneer u niet de overwaarde van uw oude woning gebruikt voor de financiering van uw nieuwe woning is er geen renteaftrek mogelijk over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.

Wanneer uw oude huis nog niet is verkocht, maar u hebt de overwaarde wel nodig om een nieuw huis te financieren dan kunt u gebruik maken van een overbruggingskrediet. Dit overbruggingskrediet is een krediet ter grootte van de overwaarde. Zodra u uw oude huis verkoopt lost u het overbruggingskrediet af.

Niet verhuizen, toch de overwaarde opnemen
U kunt de overwaarde van uw huis ook opnemen zonder te verhuizen, dit kunt u doen op verschillende manieren:

  • Een extra hypotheek op de woning afsluiten of uw huidige hypotheek verhogen
  • De woning verkopen en een woonrecht vestigen
  • De woning verkopen en een huurrecht vestigen

Wanneer u een extra hypotheek afsluit of uw huidige hypotheek verhoogt moet u wel rekening houden met extra kosten. Zo moet u in sommige gevallen taxatiekosten betalen, daarnaast komen ook nog de afsluitprovisie en opnamekosten.

Kiest u er voor om de overwaarde van uw huis op te nemen en dit te investeren in een verbouwing of verbetering van uw woning dan zijn de kosten voor het opmaken van de hypotheekakte, de taxatie en de afsluitprovisie eenmalig fiscaal aftrekbaar.

De overwaarde slim besteden
U kunt de overwaarde van uw woning gebruiken voor een nieuwe auto, een wereldreis, schenking aan de kinderen of voor meer financiƫle vrijheid. Maar er zijn ook manieren om de overwaarde slim te besteden:

  • Het financieren van een verbouwing: de rente mag u in dat geval aftrekken van de belasting. Daarnaast stijgt uw woning in waarde.
  • Een lijfrente aankopen om uw pensioen aan te vullen.
  • De overwaarde omzetten in een prepensioen, waardoor u eerder kunt stoppen met werken.
  • Schulden aflossen, de hypotheekrente is lager dan de rente over leningen.
  • Een goedkopere woning kopen. 

 
  Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek