Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Kosten Koper


K.k. oftewel, Kosten Koper, is een veelgebruikte term binnen de makelaardij. In het kort houdt deze term in dat alle kosten die verband houden met de koop van een woning, door de koper moeten worden betaald. Hieronder vallen onder andere taxatiekosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten bedragen ongeveer 10% van de koopprijs van een woning. U hoeft alleen met Kosten Koper te betalen wanneer u een bestaande woning koopt.
Een deel van de kosten mag u meefinancieren als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. De volgende kosten zijn verbonden aan een hypotheek:
Er zijn echter ook kosten die u niet mee kunt financieren:
  • Makelaarscourtage (gemiddeld 2% van de koopsom)
  • Kosten transportakte (ongeveer 1% van de koopsom)
Welk deel van de Kosten Koper is aftrekbaar?
Bij hypotheekrenteaftrek geldt de algemene regel dat bedragen aftrekbaar zijn als het om leningen gaat die betrekking hebben met het verwerven, onderhouden of verbeteren van een woning. In het geval van een verhuizing kunt u dus sommige Kosten Koper wel van uw hypotheekrente aftrekken, en andere niet. Kosten die u zonder probleem van uw hypotheekrente kunt aftrekken zijn:
  • Makelaarskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten voor transportakte bij de notaris
Wanneer u verhuist en uit uw oude woning overwaarde heeft, krijgt u te maken met een aantal kosten die u wel van uw inkomen kunt aftrekken, maar die u niet kunt meenemen in uw nieuwe hypotheek. Dit zijn:
Vrij op naam
Het tegenover gestelde van Kosten Koper is Vrij op naam (V.O.N.). Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, zitten kosten als de transportakte al bij de prijs inbegrepen. Wel kunt u te maken krijgen met bouwrente. Dit is rente die de aannemer of hypotheekverstrekker in rekening kan brengen zolang de woning nog niet is opgeleverd. In enkele gevallen kan dit bedrag worden meegefinancierd.Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek