Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Hypotheekadviseur

Wanneer u een hypotheek af wilt sluiten is het belangrijk dat u goed advies ontvangt. U moet weten wat de mogelijkheden zijn om de juiste keuze te maken. Een hypotheekadviseur kan met het oog op uw specifieke situatie precies vertellen welke hypotheek wel of niet bij u past.

Erkend Hypotheekadviseur
Als u een hypotheekadviseur om advies vraagt is het van belang dat deze deskundig is, verantwoordelijkheidsgevoel heeft en beschikt over goede sociale vaardigheden. De Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) neemt jaarlijks examens af en stelt een PE-programma (Permanente Educatie) samen. Een hypotheekadviseur kan zich kwalificeren als Erkend Hypotheekadviseur door het SEH-examen met goed gevolg af te leggen en deel te nemen aan het PE-programma.

Wanneer u dus advies wilt over uw nieuwe af te sluiten hypotheek, kunt u het best een Erkend Hypotheekadviseur inschakelen.

Werkzaamheden
Een hypotheekadviseur is normaal gesproken werkzaam bij een bank, makelaar of een assurantiekantoor. De werkzaamheden van een hypotheekadviseur zullen onderling niet veel van elkaar verschillen. Een hypotheekadviseur zal de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • inventarisatie persoonlijke en financiĆ«le gegevens
  • hypotheekadvies over de diverse onderdelen
  • vergelijking van producten
  • afsluiten van de hypotheek en aanverwante producten
  • begeleiding tot en met het passeren bij de notaris

Voor een uitgebreide lijst met werkzaamheden en de tijd die een hypotheekadviseur hier doorgaans aan kwijt is kijkt u hier. Wanneer u een advies aanvraagt moet u rekening houden met werkzaamheden die gemiddeld 18 tot 20 uur duren.

Kosten

Voor een hypotheekadvies betaalt u hypotheekprovisie, een uurtarief of een vast bedrag voor een afgesloten hypotheek. Provisie is het bedrag dat betaalt wordt door banken en geldverstrekkers aan de hypotheekadviseur. Wanneer u de hypotheekadviseur een uurtarief of een vast bedrag betaalt, dan zal de hypotheekadviseur de provisie aan u terug geven. Bij het betalen van een uurtarief of vast bedrag heeft u als voordeel dat de hypotheekadviseur onafhankelijk zal adviseren. De hypotheekadviseur is niet meer afhankelijk van de provisie die hij ontvangt.


Tips
Wanneer u een hypotheekadviseur om advies vraagt is het verstandig om op de volgende aspecten te letten:

  • Is de hypotheekadviseur een Erkend Hypotheekadviseur, dit kunt u ook bekijken op de website van Stichting Erkend Hypotheekadviseur.
  • Het is bedrijf waar de hypotheekadviseur werkzaam is ingeschreven bij de Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM)? 
  • Kan de hypotheekadviseur klantreferenties opgeven die u mag bellen voor informatie?
  • Is de hypotheekadviseur vrij om te adviseren of zijn er verplichtingen met banken of verzekeraars?
  • Wil de adviseur zijn verdiensten bespreken, een goede adviseur kan u uitleggen waarom hij/zij een bepaalde prijs vraagt voor de werkzaamheden.
Wilt u meer informatie over de hypotheekadviseur of zoekt u een onafhankelijke hypotheekadviseur, kijk dan hier.

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek