Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Vereniging van Eigenaren

Wanneer u eigenaar wordt van een appartement krijgt u te maken met meerdere wettelijke regels. Naast uw appartement (het privé-gedeelte) wordt u ook mede-eigenaar van het gehele gebouw. Dit houdt in dat u niet alleen verantwoordelijk bent voor de onderhoud van uw eigen appartement maar ook van het gehele gebouw. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan zijn/haar verplichting voldoet om het gebouw te onderhouden is de Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht, elke appartementseigenaar wordt hier automatisch lid van.

Voordat u overgaat tot het aanschaffen van een appartement is het dan ook verstandig om te kijken naar de staat van het complex en het functioneren van de vereniging van eigenaren.

Belang VvE
De VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren en de gemeenschappelijke ruimten worden door de VvE onderhouden en beheerd. Het onderhoud van het gebouw is erg belangrijk omdat de waarde van het appartement afhankelijk is van de waarde van het gehele gebouw. Deze waarde wordt vaak bepaald door de staat van onderhoud waarin het gebouw verkeerd. Wanneer het onderhoud van het gebouw niet goed is dan zal dit leiden tot verval en waardedaling. Daarnaast drukt een slecht onderhouden gebouw een stempel op de directe woonomgeving en buurt.

Kosten VvE
Elke eigenaar dient meestal maandelijks een bedrag te betalen aan de vereniging. Dit bedrag bestaat uit de zogenoemde servicekosten. Vaak wordt afhankelijk van de grootte van een appartement een bedrag afgesproken, met de servicekosten kunnen kleine reparaties, schoonmaakkosten, verlichting, verzekeringen en onderhoud betaald worden.

Naast de servicekosten dient de VvE te reserveren voor (groot)onderhoud en onvoorziene uitgaven. Vaak wordt aangeraden om een meerjarenonderhoudsplan op te stellen om een beeld te krijgen van de benodigde werkzaamheden en de kosten hiervan.

Samenstelling van de VvE
De Vereniging van Eigenaren bestaat uit twee organen: het bestuur en de algemene ledenvergadering. Het bestuur van de VvE bestaat vaak uit een professionele bestuurder die ook wel de beheerder of de administrateur wordt genoemd. De bestuurder adviseert de VvE en voert bepaalde taken uit, wel ligt het uiteindelijke besluit bij de eigenaren. De vergadering van eigenaars is dan ook het belangrijkste orgaan binnen de VvE.

Een appartement kopen
U krijgt dus bij de koop van een appartement ook te maken met de Vereniging van Eigenaren en de staat van het appartementencomplex. Het is verstandig om op een aantal zaken te letten voordat u een appartement gaat kopen:

  • Wat zijn de servicekosten per maand?
  • Heeft de vorige eigenaar aan zijn financiële verplichtingen voldaan? (wanneer de vorige eigenaar na de overdracht met de noorderzon is vertrokken, dan bent u aansprakelijk voor zijn achterstallige betalingen)
  • Is er onlangs besloten tot een aanzienlijke investering?
  • Zijn huisdieren toegestaan en mag u harde vloerbedekking aanbrengen?
  • Wat zijn de rechten en plichten van appartementseigenaren? (dit is te vinden in de splitsingstekening, het modelreglement en het huishoudelijk reglement)

Zie voor meer informatie ook de website van Vereniging Eigen Huis.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek