Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Ontbindende voorwaarden

In een koopovereenkomst worden vaak verschillende ontbindende voorwaarden opgenomen. Het gevolg hiervan is dat wanneer er wordt voldaan aan de omschreven voorwaarden, de koop kan worden ontbonden en de rechten en plichten van beide partijen vervallen. Zorg er voor dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is over de ontbindende voorwaarden, op deze manier zorgt u voor een soepele en snelle afhandeling. Denk er wel goed bij na dat de eenmaal gemaakte afspraken niet meer veranderd kunnen worden. Wanneer het contract wordt verbroken op basis van de overeengekomen ontbindende voorwaarden, dan kost dat u meestal 10% van de koopsom.

Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden, hier worden de meest bekenden genoemd:

 • Voorbehoud verkrijgen financiering
  Deze voorwaarde houdt in dat als de koper geen hypotheek krijgt, de koop wordt ontbonden. De tijd die de koper meestal vraagt om de financiering te regelen is over het algemeen 4 weken. Wanneer u de financiering niet rond krijgt zult u dit aan moeten tonen met een schriftelijke afwijzing van minimaal drie hypotheekverstrekkers.

 • Voorbehoud verkoop woning koper
  Vaak heeft de potentiële koper zelf ook nog een huis te verkopen, deze koper kan dan ook voorstellen om het verkopen van een eigen woning als ontbindende voorwaarde op te nemen.

 • Voorbehoud bouwtechnische keuring
  Vaak willen kopers een bouwtechnische keuring uit laten voeren, nieuwe bewoners van een woning hebben een onderhoudsplicht en willen er zeker van zijn dat het huis dat ze kopen in een staat verkeert die zij verwachten. Wanneer het herstel van de gevonden gebreken boven een bepaald bedrag uit komt kan de koop worden ontboden.
  Het is heel gangbaar om – indien uw huis in een goede bouwtechnische staat verkeert – zelf een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dit geeft kopers vertrouwen en kan daardoor een positieve invloed hebben op de hoogte van de biedingen.

 • Voorbehoud verkrijgen woonvergunning
  In enkele gemeenten is het zo dat er een huisvestingsvergunning aangevraagd moet worden. Wanneer de koper deze vergunning niet krijgt, mag deze niet in het huis wonen.
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2022 Uw Huis en Hypotheek