Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Hypotheekofferte

Voordat u een hypotheek af gaat sluiten is het verstandig om eerst bij verschillende hypotheekverstrekkers een hypotheekofferte aan te vragen. Wel is het verstandig om eerst te kijken naar de geldigheid van een hypotheekofferte en naar hoe bindend deze is. Daarnaast is een hypotheekofferte gebonden aan een aantal juridische randvoorwaarden en formaliteiten.

Geldigheid van een hypotheekofferte
Een hypotheekofferte is gemiddeld tien dagen geldig, in deze tijd kunt u de offerte tekenen en bij de geldverstrekker bezorgen. Wanneer u niet over gaat tot tekenen van de offerte, dan kunt u na tien dagen geen rechten meer ontlenen aan de hypotheekofferte. De geldigheid van een getekende hypotheekofferte varieert tussen de 2 en 6 maanden, met een 'bereidstellingsprovisie' kunt u de geldigheid van een getekende offerte verlengen. De kosten van eventuele verlening zijn aftrekbaar van de belasting. Zie voor meer informatie over de geldigheid van hypotheekoffertes de volgende webpagina.

Hoe bindend is een hypotheekofferte
Zolang u een hypotheekofferte niet getekend hebt verplicht deze u tot niets, maar wanneer u eenmaal tekent kunt u niet zomaar annuleren. Geldverstrekkers kunnen in geval van annulering kosten in rekening brengen. De kosten kunnen per geldverstrekker verschillen.

Een onafhankelijke hypotheekbemiddelaar is voor zijn inkomen afhankelijk van een premie van de geldverstrekker voor het afsluiten van een hypotheek. Indien u een hypotheek annuleert zal de hypotheekbemiddelaar in sommige gevallen proberen de kosten op u te verhalen. Informeer daarom altijd naar hoe bindend een hypotheekofferte is en welke kosten gekoppeld zijn aan het annuleren van een offerte.

Juridische regels en formaliteiten
Bij het aanvragen van een hypotheek dient u rekening te houden met een aantal regels. Deze regels zijn:

  • Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair
    Deze gedragscode geldt voor tussenpersonen. De regel verplicht een tussenpersoon om de consument duidelijk te informeren over zijn/haar dienstverlening. Door middel van een advieswijzer moet de tussenpersoon u inzicht geven in de dienstverlening, hierdoor weet u wat u van uw tussenpersoon kunt verwachten.
  • Gedragscode hypothecaire financieringen
    In deze gedragscode worden een aantal basisvoorwaarden genoemd waaraan een hypotheekofferte moet voldoen. De geldverstrekker is verplicht u duidelijk te maken welke hypotheekvorm u afsluit, voor welke looptijd en rente, welke boeteregeling van toepassing is en wanneer de hypotheekakte uiterlijk moet zijn gepasseerd.
  • FinanciĆ«le bijsluiter en gedragscode rendement en risico
    Het aanbieden van een financiĆ«le bijsluiter is verplicht bij complexe financiĆ«le producten. Door deze bijsluiter wordt u geïnformeerd over onderdelen van het product, ook moet deze bijsluiter u in staat stellen om offertes met elkaar te vergelijken. De belangrijkste onderdelen van een financiĆ«le bijsluiter zijn de inhoud van het product, de financiĆ«le risico's en de behandeling van klachten.

Bij het afsluiten van enkele hypotheken zijn verklaringen nodig. Zo heeft u voor een spaar- of levenhypotheek een gezondheidsverklaring nodig. De verzekeraar bepaalt met deze verklaring of er sprake is van een verhoogd sterfterisico. Een verhoogd risico kan leiden tot een hogere premie of zelfs weigering. Uw verzekeraar of arts kan u hier meer over vertellen en mee helpen.

Hypotheekofferte aanvragen
Wanneer u uzelf goed hebt georiƫnteerd en een goed beeld hebt van het aanbod kunt u een hypotheekofferte aan gaan vragen. Het aanvragen van verschillende offertes kan u helpen om een goede hypotheekverstrekker te vinden. Hypotheekoffertes kunnen direct bij de geldverstrekker aangevraagd worden of bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.


Vraag hier eenvoudig en snel een hypotheekofferte aan.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2022 Uw Huis en Hypotheek