Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Badkamer verbouwen

Wilt u meer luxe in uw badkamer, een frisse uitstraling of juist helemaal iets anders? Dan is het verbouwen van uw badkamer misschien een goede optie. Maar is een hele verbouwing wel echt nodig? Met een andere kleur verf en nieuwe accessoires krijgt uw badkamer vaak ook al een hele andere uitstraling. Daarbij kost het aanpassen van uw badkamer met een nieuwe verf en nieuwe accessoires u minder geld en tijd.

Wanneer u hebt besloten dat u echt wilt gaan verbouwen dient u over verschillende dingen na te denken. Allereerst is het goed om bij uzelf na te gaan wat u wilt bereiken, wat uw budget is, hoeveel en wat u zelf kunt en wilt doen.

Financieel
Voordat u begint met het verbouwen is het verstandig om na te denken over de financiering van uw verbouwing. U kunt uw nieuwe badkamer op verschillende manieren financieren:

 • Spaargeld opnemen
 • Verhoogde inschrijving hypotheek
 • Tweede hypotheek
 • Persoonlijke lening

Verzekeringen
Om (eventuele) schade tijdens een verbouwing zo goed mogelijk af te dekken zult u een goede verzekering af moeten sluiten. De belangrijkste verzekeringen die u af moet sluiten voor u gaat verbouwen staan hieronder.

Oriƫnteren en een tekening maken
Voordat u begint met het verbouwen van uw badkamer dient u zich eerst goed te oriƫnteren. Tegenwoordig is de badkamer niet alleen meer een ruime om u op te frissen, maar deze ruimte wordt steeds meer gebruikt om te ontspannen. Aan de huidige collectie badkamermeubelsis goed te zien dat het steeds meer gericht is op uitstraling en comfort.

Wanneer u weet wat u wilt, kunt u een tekening gaan maken. Het makkelijkst is om gebruik te maken van geruit papier. Houdt hierbij rekening met de schaalverdeling, zodat u precies weet wat de afmetingen zijn en hoeveel ruimte u overhoudt. Er zijn enkele afmetingen waar u rekening mee dient te houden, zodat u genoeg bewegingsruimte overhoudt in uw badkamer:

 • Toilet, 50 cm ruimte aan de voorkant en 20 cm aan de weerskanten
 • Bidet, 60 cm ruimte aan de voorkant en 20 cm aan de weerskanten
 • Wastafel, 55 cm ruimte aan de voorkant en 15 cm aan weerskanten
 • Douche, 70 cm aan de voorkant
 • Bad, 70 cm aan de voorkant

U kunt aan de hand van de plattegrond van uw badkamer en uw wensen gaan tekenen. Het is belangrijk om rekening te houden met de waterleidingen en de afvoer. Op deze manier wordt voor u ook duidelijk welke werkzaamheden (leidingwerk) er nog meer bij komen. Ook kunt u er in deze fase voor kiezen om vloerverwarming te installeren.

Tips:

 • Zorg voor voldoende ventilatie
 • Bepaal op tijd waar de stopcontacten moeten komen. Het is handig om een stopcontact in de buurt van de wastafel te hebben. Denk er ook aan dat stopcontacten in de badkamer altijd geaard moeten zijn
 • Maak een verlichtingsplan, neem dit mee in uw bouwtekening zodat u goed weet waar stroomvoorzieningen moeten komen
 • Denk er over na of u een (design)radiator wilt.

Het maken van een goede bouwtekening kan behoorlijk lastig zijn, als u hier zelf geen of weinig ervaring mee heeft is het misschien handiger om een tekenaar in te schakelen. Op deze manier krijgt u een kwalitatief goede bouwtekening en kan een goed en gestructureerd bouwproces beginnen. Schakel hier een tekenaar in.

En nu verder?
U weet wat u wilt, de tekening is klaar en de badkamermeubelen zijn ook uitgezocht. Nu wordt het tijd om de badkamer echt te gaan verbouwen. Gaat u dit zelf doen of moet u deskundige personen inschakelen? Wanneer u zelf aan de slag gaat in de badkamer bespaart u een heleboel geld, maar u moet er wel de tijd voor hebben. Denk eraan dat wanneer u aan het verbouwen bent, u geen gebruik kunt maken van uw badkamer. Vaak kunt u de installatie van uw badkamermeubelen door de badkamerspecialist uit laten voeren. U weet dan dat dit werk wordt gedaan door een installateur die er verstand van heeft.

Als u echt zelf aan de slag gaat kunt u op www.mijnkluswijzer.nl tips vinden voor allerlei verschillende werkzaamheden.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2022 Uw Huis en Hypotheek